C&W Echinox: În 2018, valoarea tranzacţiilor cu birouri din România a depăşit jumătate de miliard de euro

Tranzacţiile cu imobile de birouri au atins în 2018 un nivel record pentru ultimul deceniu, doar în Bucureşti fiind achiziţionate un număr de 20 de imobile cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de 220.000 de metri pătraţi şi o valoare de peste 500 de milioane de euro, potrivit unui raport realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, citat de News.ro.
Economica.net - mar, 12 feb. 2019, 12:13
C&W Echinox: În 2018, valoarea tranzacţiilor cu birouri din România a depăşit jumătate de miliard de euro

Imobile de birouri au fost tranzacţionate şi în Cluj-Napoca şi Timişoara, astfel că valoarea totală a tranzacţiilor cu imobile de birouri la nivel naţional în 2018 a fost de 531 de milioane de euro, reprezentând 55% din volumul tranzacţionat. Per total, investitorii au plasat anul trecut 957 de milioane de euro în piaţa imobiliară locală, segmentele de retail (cu o cotă de piaţă de 33%) şi industrial (9%) ocupând poziţiile doi şi trei în topul atractivităţii, scrie News.ro.

”Cinci dintre cele mai mari şapte tranzacţii au vizat proiecte de birouri din Bucureşti, şi anume The Bridge (două clădiri), Oregon Park (două clădiri), The Landmark (trei clădiri), Campus 6.1 şi Crystal Tower. Totodată, în 2018 au fost tranzacţionate şi sediul din Bucureşti al grupului Danone, clădirea Lascăr 31 Business Center care găzduieşte reprezentanţa locală a Comisiei Europene, imobilul Bucharest Corporate Center (fost sediu IBM şi Generali) de pe strada Buzeşti, fostul sediu al Bank of Cyprus de pe Calea Dorobanţi sau un portofoliu de patru imobile ale grupului East Balkan Properties”, se arată în comunicat.

Astfel, investitorii au fost atraşi atât de imobile „trofeu”, realizate de dezvoltatori consacraţi, având un portofoliu de chiriaşi internaţionali cu angajamente pe termen lung, cât şi de clădiri secundare, dar care pot genera un randament robust, potrivit companiei. Un partener al Cushman & Wakefield Echinox, Tim Wilkinson, consideră că valul de investitori noi de pe piaţa locală va continua şi în 2019.

”Ne aşteptăm ca valul de investitori noi pe piaţa locală să continue şi în 2019, aceştia urmând să fie atraşi de randamentele mai ridicate care pot fi obţinute în România, comparativ cu alte pieţe din Europa Centrala şi de Est. În acest context, ne aşteptăm ca randamentele investiţionale pentru clădirile de birouri şi parcurile logistice prime să scadă cu 25 – 50 de puncte procentuale, atât ca urmare a unui număr mai mare de active de calitate disponibile spre vânzare, cât şi a unei competiţii mai ridicate între investitori pentru cele mai bune proprietăţi. Cu toate acestea, pentru ca actuala evoluţie pozitivă să fie valorificată pe deplin, este esenţial ca România să îşi continue creşterea economică, să promoveze rezultatele pozitive şi să ofere investitorilor încredere în stabilitatea mediului de afaceri”, a spus Wilkinson.

La nivelul principalelor ţări din Europa Centrală şi de Est (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi România), în 2018 au fost tranzacţionate proprietăţi cu o valoare cumulată de 13 miliarde de euro, cea mai mare piaţă fiind Polonia, cu o cotă de 55%.

”Faţă de anul precedent, volumul tranzacţiilor din regiune a crescut cu 15%. În timp ce randamentul la achiziţia clădirilor de birouri prime din Bucureşti a rămas constant, la 7,25%, ȋn pieţele din regiune randamentele investiţionale au continuat să scadă, ajungând la 4,75% în Varşovia şi 4,40% în Praga”, se arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ajunge la un compromis cu Baku în ceea ce priveşte returnarea unor teritorii......
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Banca Japoniei (BoJ) a majorat marţi dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat ...