Cu cât ar putea scădea tarifele la telefonia mobilă, la 1 ianuarie

ANCOM reduce tarifele de interconectare începând cu 1 ianuarie 2014 la 0,67 eurocenţi de la 3,07 eurocenţi cât este în acest moment, dar să vedem cât mai adaugă operatorul peste acest preţ şi cu cât ar putea să scadă.
Economica.net - sâm, 28 sept. 2013, 09:06
Cu cât ar putea scădea tarifele la telefonia mobilă, la 1 ianuarie

Orange România, cel mai mare operator de comunicații mobile de pe piața locală, practică un tarif standard pentru apelurile în afara rețelei de 12 eurocenți fără TVA. Tariful practicat de operator în comparație cu cel de interconectare este de patru ori mai mare. Odată cu reducerea tarfului de interconectare, care va scădea sub un cent, operatorul ar trebuie să scadă tariful cu cel puțin 2 cenți.

Vodafone România, jucătorul cu numărul doi de pe piața comunicațiilor practică un tarif 17 eurocenți pentru un minut național fără TVA, de aproape șase ori mai mare în comparație cu tariful de onterconectatre.  Practic operatorul adagă aproape 14 eurocenți pentru fiecare minut național, odată cu reducerea de la 1 ianuarie 2014, tarifele practicare de Vodafone România pentru apelurile în afara rețelei nu ar trebui să depășească prețul de 14 eurocenți pe minut.

Cosmote România, cel de-al treilea jucător, practică în acest moment cel mai mare tarif pentru apelurile în afara reței, 18 eurocenți pe minut, de șase ori mai mult în comparație cu tariful de interconectare actual. Odată cu reducerea tarifelor de interconectare sub 1 eurocent, tariful de retail al Cosmote nu ar trebui să depășească 15 eurocenți pe minut pentru apelurile în afara rețelei.

ANCOM propune reducerea drastică a tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu 1 ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile la puncte mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe.

Ce spun cei de la ANCOM despre posibilele efecte pe care le va resimți consumatorul.

Din punct de vedere practic, operatorii nu sunt obligaţi decât să actualizeze contractele de interconectare pentru ca tarifele prevăzute în acestea să respecte maximele impuse. Dar sunt convins că operatorii de pe piaţa românească se vor eficientiza, îşi vor optimiza interconectările existente, vor trece la interconectarea IP, de exemplu, şi se vor bucura de condiţii concurenţiale optime pentru accesul la reţele. Tarifele de terminare reflectă, după cum ştim, costurile eficiente ale serviciilor în condiţiile de piaţă din România”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cătălin Marinescu, președintele ANCOM.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte impactul asupra consumatorilor, decizia ANCOM va da un suflu nou concurenţei, care va determina scăderi ale tarifelor şi creşterea consumului, dar va stimula de asemenea operatorii să investească, să-şi dezvolte reţele din ce în ce mai performante şi să ofere servicii mai multe şi mai diversificate. Datele din piaţă demonstrează că reducerile repetate şi susţinute ale tarifelor de interconectare stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurenţa, inovaţia şi investiţiile în piaţa de comunicaţii din România.

“Preţurile cu amănuntul sunt rezultatul legii cererii şi al ofertei, orice ofertă este practic rezultatul elasticităţii cererii funcţie de preţ, pe segmentul de piaţă vizat de respectiva ofertă. Tariful de interconectare afectează în primul rând ofertele de apeluri în afara reţelei: în prezent, aceste oferte sunt incomparabil mai scumpe faţă de ofertele de apeluri în reţea, iar cererea de apeluri în afara reţelei este sub-optimă. Prin urmare, acest segment va fi primul care va simţi efectele benefice ale măsurilor”, a mai spus Maruinescu.

Ca să nu întelegem în mod greșit adaosul operatorului nu reprezintă profit ci în acesta intră costurile de operare a rețelei, de dezvoltare a rețelei, de amortizare a investițiilor și multe altele. Din păcate operatorii nu au comunicat niciodată o marjă de profit pentru un minut de convorbirii naționale.

Potrivit lui Marinescu, de regula, acolo unde a existat suficientă concurenţă în piaţă, reducerea tarifelor de interconectare a dus la reducerea preţurilor apelurilor.

De exemplu în Franţa, redcerea terminării la 0,8 eurocenţi a făcut posibile oferte de 2 euro/lună, care includ 120 minute de apeluri către reţele fixe şi mobile naţionale şi reţele fixe internaţionale, precum şi un număr nelimitat de SMS-uri. La noi nu sunt astfel de oferte în prezent.

Tarifele analizate sunt cele practicate de operator după terminarea numărului de minute incluse în abonament.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...