1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

Finanţe şi bănci

Darea în plată: Ca să scape 163.000 de credite de consum cu ipotecă, iniţiatorii vor să scoată destinaţia creditului din lege

Joi, 31 martie, legea dării în plată va intra în discuții la Comisia Juridică a Camerei Deputaților. La cererea celor patru asociații ale clienților băncii (AURSURF, ACCBA, Paraekletos și APC), inițiatorul legii, deputatul Cătălin Zamfir, va propune PSD ca în textul legii să nu mai fie specificată destinația de locuință, pentru ca și creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă (163.000) de până în 250.000 de euro să beneficieze de legea dării în plată.

După cum a declarat Cătălin Zamfir, legea dării în plată va intra în dezbaterea Comisiei Juridice joi, 31 martie, urmând ca miercuri, 6 aprilie, să intre la votul final în Camera Deputaților. Ambele partide mari, PNL și PSD, susțin că Legea Dării în plată trebuie să se aplice fără discuție creditelor în derulare, să beneficieze și cei care au luat credite de nevoi personale cu ipotecă în vederea achiziției, construcției sau amenajării unui imobil cu destinația de locuință sau achiziționării unui teren în vederea construcției unei case.

Ambele partide vor susține menținerea unui plafon, dar nu cel propus de BNR și asociațiile bancare, de 150.000 de euro ca valoare a creditului, ci majorat la 250.000 de euro. De asemenea coaliția consideră că programul Prima Casa trebuie exclus de la aplicarea legii.

În cursul zilei de ieri au apărut însă încă o serie de probleme: cele patru asociații ale clienților care au avut sau au relații cu băncile, AURSF, ACCBA¸Parakletos și APC, au au trimis scrisori deschise Parlamentului prin care solicită ca și creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă să poată intra sub incidența legii dării în plată.

Destinația creditului ar trebui să dispară din lege

Astfel, asociațiile menționate solicită ca împrumuturile garantate cu ipotecă de până în 250.000 de euro să beneficieze de legea dării în plată, chiar dacă în contract nu este trecută destinația împrumutului.

Asociațiile motivează că băncile comerciale, la vremea respectivă, au cerut ca în contract să nu fie stipulată destinația de locuință. Practic însă, dat fiind faptul că era vorba de un credit de consum, contractele standard ale băncilor nu cereau justificări pentru destinația creditului, chiar dacă acesta era garantat cu imobilul în care contractanții locuiau de drept, iar banii erau folosiți pentru reabilitarea locuinței existente.

“În această situație se află 163.000 de credite. De aceea, pentru a nu face discriminare, o să propun PSD ca la toate creditele de nevoi personale cu valoare de până în 250.000 de euro să se aplice legea dării în plată fără să se justifice destinația creditului”, a declarat Daniel Zamfir. Inițiatorul legii va propune ca în textul legii să nu mai fie specificată destinația creditului ca locuință.

Inițiatorul legii susține că, despre cât de discriminatorie sau nu este introducerea plafonului și excluderea programului Prima Casă, se va pronunța Curtea Constituțională, dacă va fi sesizată. El precizează pe pagina sa de socializare că sesizarea Curții Constituționale nu înseamnă suspendarea aplicării legii până la pronunțarea Curții.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO