CAB respinge cererea de audiere a lui Traian Băsescu în dosarul ICA

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins luni cererea avocatului lui Dan Voiculescu de audiere, în calitate de martor, a preşedintelui Traian Băsescu, în dosarul privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA).
Economica.net - lun, 04 aug. 2014, 18:27
CAB respinge cererea de audiere a lui Traian Băsescu în dosarul ICA

Luni, în sala de judecată, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a declarat că doreşte audierea lui Traian Băsescu de către instanţă în legătură cu emiterea de către acesta, pe vremea când era primar general al Capitalei, a unei autorizaţii de construire pentru terenul unde se află ICA.

De asemenea, instanţa a respins şi cererea lui Mateuţ de audiere a foştilor miniştri ai Agriculturii Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu, cu privire la o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care s-a dispus transformarea ICA din institut aflat în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole în societate comercială în subordinea ADS.

Judecătorii au respins şi majoritatea cererilor făcute de ceilalţi inculpaţi din dosar, privind efectuarea unor expertize tehnice şi financiare necesare pentru evaluarea activelor şi acţiunilor ICA la momentul privatizării, dar şi cu reaudierea unor martori, printre care se aflau funcţionari din Ministerul Agriculturii şi Agenţia Domeniilor Statului.

În plus, magistraţii nu au fost de acord nici ca Flavius Pop şi Corneliu Popa, inculpaţi şi ei în acest dosar, să fie suspuşi testului poligraf.

Singurele probe admise de judecători au fost acte medicale depuse de o parte din inculpaţi, precum şi mai multe înscrisuri.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa în acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit şase ani închisoare cu executare.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...