Cabinetul lui Trump: care ar putea fi echipa noului preşedinte al SUA

Printre necunoscutele viitoarei preşedinţii Trump se află capacitatea sa de a constitui o echipă capabilă să inspire încrederea în viitoarea sa administraţie, comentează France Presse.
Economica.net - joi, 10 nov. 2016, 06:40
Cabinetul lui Trump: care ar putea fi echipa noului preşedinte al SUA

Donald Trump, care nu a exercitat niciodată vreun mandat politic, a lucrat în timpul campaniei sale cu o echipă restrânsă, fără nicio legătură cu actualele elite politice şi guvernamentale.

Iată o trecere în revistă a principalilor săi susţinători şi aliaţi şi a funcţiilor pe care aceştia le-ar putea ocupa.

Chris Christie (54 de ani): vicleanul guvernator de New Jersey este în principiu şeful echipei de tranziţie a miliardarului, responsabilă de pregătirea preluării puterii la 20 ianuarie 2017. Poziţia sa ar putea totuşi să fie slăbită de condamnarea a doi membri din anturajul său în New Jersey, suspectaţi că ar fi provocat blocaje masive în trafic pentru a pedepsi un primar adversar politic.

Rudy Giuliani (72 de ani): fost primar al New York-ului (1994-2001) îl cunoaşte pe omul de afaceri de mai multe decenii şi i-a adus un sprijin fără rezerve, inclusiv în cele mai dificile momente ale campaniei sale. Fost procuror federal antimafia, creditat că ar fi redus criminalitatea în New York, numele său face parte dintre cele citate pentru postul de ministru al justiţiei.

Newt Gingrich (73 de ani): fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, o personalitate de marcă a Partidului Republican, este evocat ca un potenţial secretar de stat. Ales în Cameră din 1979 până în 1999, foarte inteligent, plin de idei, el cunoaşte totul despre Washington, dar are şi o personalitate vulcanică, la fel ca Trump.

La începutul campaniei sale, Donald Trump afirmase că vrea să-l numească pe finanţistul Carl Icahn (80 de ani) în postul de secretar al Trezoreriei, dar acum pare mai probabil ca el să încredinţeze această funcţie lui Steve Mnuchin, un vechi bancher de la Goldman Sachs care l-a susţinut.

Pentru postul de ministru al comerţului a fost evocat numele lui Daniel DiMicco, PDG-ul grupului siderurgic Nucor.

El a fost citat de asemenea pentru postul de reprezentant la comerţ, responsabil de negocierea acordurilor comerciale internaţionale ale SUA. Un post capital, date fiind veleităţile lui Donald Trump în materie şi pentru care un profesor de economie, Peter Navarro, a fost de asemenea evocat ca posibil candidat.

Harold Hamm (70 de ani): PDG al companiei producătoare de petrol Continental Resources, este prezentat ca posibil secretar al energiei. Acest miliardar originar din Oklahoma (sud), este un vechi prieten al preşedintelui ales, care a avut o influenţă majoră asupra politicii sale energetice.

Specialistul în capital de risc, Robert Grady, ar fi de asemenea luat în calcul pentru acest post.

Senatorul de Tennessee (sud) Bob Corker (64 de ani), preşedinte al Comisiei de afaceri externe din Senat este de asemenea pe listă pentru postul de secretar de stat.

Senatorul de Alabama (sud) Jeff Sessions (69 de ani), membru al Comisiei pentru forţele armate din Senat, este un susţinător necondiţionat al succesorului lui Barack Obama. El a fost prezentat ca posibil ministru al apărării, la fel ca şi fostul senator de Missouri (centru) Jim Talent (60 de ani). Reprezentantul Californiei, Duncan Hunter (39 de ani) ar putea obţine un post în echipa responsabilă de securitatea naţională.

Elita federală reprezintă probabil călcâiul lui Ahile pentru Donald Trump. Responsabilii experimentaţi în activităţi guvernamentale, care au ocupat deja posturi importante şi responsabilităţi în administraţia federală, nu sunt prea mulţi.

Generalul Mike Flynn (58 de ani), fost şef al serviciului de informaţii militare american, ar putea fi ales pentru a fi ministru al apărării, dar el a lăsat o amintire controversată la Pentagon. Steven Hadley, fost consilier pentru securitatea naţională al lui George W.Bush, este de asemenea amintit.

Trump ar considera de asemenea că neoconservatorul John Bolton (67 de ani), fost ambasador la ONU sub George W.Bush, ar putea candida şi el pentru postul de secretar de stat.

Robert Lighthizer – fost reprezentant adjunct la Comerţ sub Ronald Reagan, care susţine o abordare protecţionistă – ar putea deveni ministru al comerţului.

Unele cadre superioare actuale şi-au exprimat în particular sprijinul faţă de miliardar, atraşi de perspectiva de a vedea un conducător de întreprindere dinamizând enorma maşinărie guvernamentală americană.

Nici Stephen Bannon (62 de ani), influentul şi foarte de dreapta director general al echipei de campanie, nici Kellyanne Conway (49 de ani), inspirata directoare a campaniei, nu sunt citaţi printre membrii viitoarei administraţii. În schimb, Ivanka Trump (35 de ani), fiica miliardarului, face parte dintre numele avansate. Cu ea, Donald Trump deţine una dintre rarele sale şanse pentru moment de a feminiza şi întineri un cerc de pretendenţi în care abundă domnii trecuţi de o anumită vârstă.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...