1EUR = 4.7791 RON | Bucureşti 8 º

Finanţe şi bănci

Cadou pentru băncile care au dat credit în franci

Guvernul a făcut un proiect de lege prin care vrea să-i scape pe o parte dintre români de creditele în franci elveţieni. Soluţia aleasă este aceea a acordării de garanţii băncilor, în schimbul reducerii soldului creditelor convertite cu 15%. Care va fi impactul asupra debitorilor?

29 mar, 2015 | ECONOMICA.net

Înainte ca Direcţia Naţională Anticorupţie să ceară arestarea sa, fostul ministru al finanţelor, Darius Vâlcov, a reuşit să facă public planul său pentru ajutorarea clienţilor băncilor cu credite în franci elveţieni. Proiectul este un mic cadou de despărţire mai ales pentru bănci, care vor scăpa de riscuri substanţiale, în schimbul unor concesii minime.

Acestea vor benefica de garanţii de stat ce vor acoperi 50% din valoarea creditului imobiliar în lei, rezultat după aplicarea unui discount de 15% la soldul creditului în lei rezultat în urma conversiei, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe. Iniţial, proiectul se dorea a fi adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă, însă se pare că va fi trims spre dezbatere în Parlament.
Băncile vor acorda acel discount de 15% după ce vor face conversia creditului la cursul zilei afişat de Banca Naţională a României. Proiectul de lege nu se referă explicit la creditele în franci elveţieni, dar se adresează doar acelor debitori ai băncilor care au luat credite într-o monedă faţă de care leul s-a depreciat cu 50% faţă de momentul acordării împrumuturilor. Doar faţă de francul elveţian, ca monedă de creditare, s-a depreciat leul atât de mult şi doar în cazul în care creditele au fost acordate până la sfârşitul anului 2007. Dacă ne raportăm la cursul BNR de joi, de 4,1599 lei/franc, moneda elveţiană nu trebuia să valoreze mai mult de 2,1 lei la acordarea creditului pentru ca această condiţie să fie îndeplinită.

 

Mai multe pe Capital.ro

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO