Cadourile oferite de Putin liderilor G20, încredinţate spre verificare serviciilor de securitate

Comisia Europeană a încredinţat serviciului său de securitate cadourile electronice oferite preşedintelui Jose Manuel Barroso şi delegaţiei sale în timpul summitul G20 din septembrie de la Sankt-Petersburg, acestea fiind suspectate că ar conţine programe malware.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 10:04
Cadourile oferite de Putin liderilor G20, încredinţate spre verificare serviciilor de securitate

„Examinarea este în desfăşurare şi noi nu putem încă să spunem că sunt inofensive”, a declarat miercuri Frédéric Vincent, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Executivului de la Bruxelles.

„Dar se recomandă tuturor membrilor Comisiei să nu folosească materiale externe în timpul misiunilor în străinătate”, a amintit el.

Micul pachet cadou oferit de preşedintele rus Vladimir Putin fiecăruia dintre liderii G20 includea un stick USB şi un încărcător de telefon mobil.

La rândul lor, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy, au încredinţat piesele electronice serviciilor lor de securitate pentru a verifica dacă acestea pot servi colectării ilegale de date de pe computere şi telefoane mobile.

Citeste si: Europa şi SUA se acuză mutual de spionaj

Potrivit ziarelor italiene Il Corriere della Sera şi La Stampa, examinarea cadourilor primite de van Rompuy a fost încredinţată serviciilor de informaţii germane.

„Nu ştim de ce surse de informaţii este vorba, dar nu este, fără îndoială, decât o tentativă de a abate atenţia de la problemele reale care domină agenda între capitalele europene şi Washington către probleme efemere, inexistente”, a declarat marţi pentru agenţia RIA Novosti Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

„Tentativele de spionaj informatic sunt clasice”, subliniază o sursă comunitară. „Au fost stabilite proceduri pentru toate materialele informatice şi telefoane pentru a limita riscurile de spionaj şi malware”, a asigurat sursa citată.

Cazul cadourilor oferite de preşedintele Putin, fost agent KGB, serviciile secrete ale fostei URSS, intervine în plin scandal de spionaj şi colectare ilegală de date personale de către NSA, agenţia de securitate americană, suspectată că a spionat comunicaţiile cancelarului german Angela Merkel şi a altor 34 de lideri ai planetei.

Citeste si: Aproximativ 30 de firme americane desfăşoară activităţi de spionaj în Germania

„Comisia Europeană are un sistem de securitate extrem de bine pus la punct” pentru a proteja telefoanele şi bazele sale de date, a asigurat Vincent. „Ea foloseşte materiale de ultimă generaţie pentru a proteja comunicaţiile preşedintelui Barroso şi ale comisarilor săi”, a afirmat el.

Desemnată să negocieze cu administraţia americană protejarea datelor cetăţenilor europeni colectate de giganţii de Internet, Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, are metodele sale de a asigura confidenţialitatea comunicaţiilor. „Eu nu folosesc smartphone (…). Toate problemele sensibile le discut direct cu persoanele vizate”, a mărturisit ea în iulie pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung.

Citeste si: Angela Merkel ar fi fost spionată de NSA începând din 2002

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...