Calcule importante pentru 8 milioane de viitori pensionari: Fondurile private pot ajunge să dubleze pensia de stat. Când se va întâmpla acest lucru?

În ipoteza în care autoritățile vor reveni până la urmă la planul inițial, iar contribuția obligatorie la sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) va ajunge la 6% din salariul brut, pensia privată va fi aproape cât cea publică, după un stagiu de cotizare integral, arată una dintre puținele estimări de acest tip făcute publice până acum. În sistem contribuie obligatoriu peste 8 milioane de salariați.
Şerban Buşcu - mar, 07 nov. 2023, 22:07
Calcule importante pentru 8 milioane de viitori pensionari: Fondurile private pot ajunge să dubleze pensia de stat. Când se va întâmpla acest lucru?

Pensia privată cu contribuție obligatorie (Pilonul II) va avea o pondere de cel puțin o treime și cel mult o jumătate din pensia totală a unui participant la sistem cu un stagiu de 35 de ani, între 2019 și 2054, arată o estimare a analistului Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România. Potrivit acestuia, ca ponderea în ultimul salariu încasat, pensia privată va cântări între 13,5% și aproape 22%.

Diferențele între scenariul cel  optimist și scenariul pesimist sunt semnificative, având în vedere că totul depinde, după părerea analiștilor și administratorilor de pensii prezenți la evenimentul de aniversare a 15 ani de la lansarea sistemului, de felul în care statul va alege să respecte calendarul de majorare a contribuției către fondurile private. Amintim că un procent mai mare care merge către fondurile administrate privat înseamnă un procent mai mici al contribuției către fondul public.

În condițiile în care fondul public de pensii are un deficit istoric, decidenții s-ar putea să nu fie atât de deschiși spre majorarea contribuției către Pilonul II. De altfel, niciunul dintre Guvernele care au condus România în cei 15 ani de la lansarea sistemului de pensii private nu a respectat calendarul inițial privind majorarea contribuției. Din acest motiv, la 15 ani de la lansare contribuție este de doar 3,75%, deși trebuia deja să ajungă la maximul de 6%, prevăzuți în planurile inițiale. Pe de altă parte, ca urmare a faptului că ne-am angajat în acest sens în cadrul PNRR, a fost deja adoptat actul normativ care prevede creșterea contribuției la 4,75% din salariul brut, din 2024.

Citește și: Moment istoric pentru 8 milioane de viitori pensionari. Banii pe care îi au în fonduri s-au înmulțit cu mult peste inflație

Codîrlașu ia în calcul trei scenarii. În primul scenariu, contribuția rămâne la 3,75%, caz în care pensionarul din 2054, cu un stagiu de 35 de ani de cotizare, va avea o pensie în care partea de Pilon II va cântări aproximativ 33,5%, pentru o perioadă de plată de 16 ani și 3 luni. În al doilea scenariu, contribuția crește la 5,1%, caz în care ponderea pensiei private urcă la peste 42%. În scenariul optimist, în care contribuția ajunge la 6%, pensie privată va însemna peste 47% din pensia totală și aproape 22% din ultimul salariu.

La nivelul primelor șase luni din 2023, pensia medie plătită de administratori, a fost de aproximativ 17.500 de lei, sumă pe care, dacă am raporta-o la perioada de 16 ani și 3 luni de plată luată în calcul și în prezentarea analistului CFA, ar însemna aproximativ 90 de lei pe lună. De menționat că sistemul se află acum abia la jumătatea unui ciclu complet, iar participanții au maximum 15 ani de cotizat, nici jumătate din perioada de 35 de ani luată în calcul de analistul amintit.

 

Cât avem în conturile de pensie privată și cât am fi putut avea. Administratorii spun că banii din conturi se dublează în următorii cinci ani

La jumătatea unui ciclu complet, în sistemul de pensii administrate privat contul mediu al românilor care au contribuit lună de lună, de la începutul sistemul, în 2008, este de 48.000 de lei. Dacă s-ar fi respectat calendarul de majorare a contribuției, apreciază Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensii Administrate Privat (APAPR), contul mediu ar fi fost de 65.000 de lei.

Precizăm că ponderea celor care au înregistrat contribuții lună de lună, de la începutul sistemului este evident minoritară. Datele raportate lunar arată că doar în jur de jumătate din participanți au contribuții în intervalul de referință, după cum scria Economica.

Drept urmare, contul mediu la nivelul întregului sistem este de sub 14.000 de lei, în acest moment. În 2023, fondurile de pensii au avut o evoluție excelentă, randamentele depășind chiar și inflația, în ciuda faptului că a fost un an cu creșteri record ale prețurilor.

De altfel, președintele APAPR estimează că în următorii cinci ani, fondurile de pensii își vor dubla activele, până la 50 de miliarde de euro, față de circa 20 de milarde de euro cât au în prezent.

Citește și: Cifrele pe care trebuie să le știe aproape 8 milioane de români. Valoarea reală a conturilor lor de pensii e mult sub cea anunțată

 

Te-ar mai putea interesa și
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni cărora li se interzice să intre în Rusia
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni ...
Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat vineri că a extins semnificativ lista oficialilor din Uniunea Europeană cărora li se interzice accesul în Rusia, ca reacţie la cel mai recent......
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”.  Cât de scumpă este o masă în oraș
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”. Cât de scumpă este o masă în oraș
Într-o perioadă în care costul vieții pare că se află pe o traiectorie ascendentă nesfârșită, industria alimentară ...
SMOG: o nouă monedă meme pe Solana ce cunoaște popularitatea (P)
SMOG: o nouă monedă meme pe Solana ce cunoaște popularitatea (P)
SMOG este o monedă meme a acestei luni lansată pe bursa Jupiter, listată pe bursa descentralizată Solana. Recent, mai ...
Sphera Franchise Group deschide al patrulea restaurant KFC din Sibiu, în care a investiti aproximativ 1 milion de euro
Sphera Franchise Group deschide al patrulea restaurant KFC din Sibiu, în care a investiti aproximativ 1 milion de euro
Compania Sphera Franchise Group anunță că deschide cel de-al patrulea său restaurant KFC din municipiul Sibiu, care este ...