„Pe zona feroviară trebuie să găsim soluțiile pe care le-am găsit pe zona rutieră. Există și pe zona constructorilor, dar și în zona companiei, un anumit ritm de care pot să spun că nu sunt mulțumit, comparativ cu ritmul de pe rutier”, a spus ministrul Transporturilor.
Acesta a arătat că există o trăsătură comună pe zona feroviară, care ar putea explica ritmul diferit de lucru față de cel din domeniul rutier.
„Uitați-vă că pe fiecare lot în parte (de cale ferată – n.r.) pare că există neseriozitate. Dacă eu știu că am semnat cu UMB-ul și că se termină acești 20 de kilometri peste trei ani, dau un exemplu, adică trei plus unu proiectare , am siguranță. Dincolo (pe feroviar – n.r.), dacă se semnează ceva, cu oricare companie, și durează doi ani (termenul contractual – n.r.), tot timpul am semne de întrebare: domnule, or termina în doi ani, n-or termina? De aceea spun că e o zonă de neseriozitate și pe partea companiilor și în mod evident trebuie să existe o îmbunătățire și în activitatea CFR Infrastructură”, a subliniat Sorin Grindeanu.
Reprezentanții unui constructor au explicat anterior, pentru ECONOMICA.NET, cauzele tehnice ale ritmului diferit de lucru de pe feroviar față de rutier.
Lucrările de reabilitare sau reparații cale ferată se execută pe linii care se află în circulație, din această cauză randamentele de execuție sunt scăzute, au explicat specialiștii diviziei Rail a unei mari companii de construcții din România.
„De exemplu, pentru liniile simple se lucrează în general în intervale de timp limitate, două până la opt ore, timp în care trebuie demontată suprastructura feroviară, trebuie înlocuite traversele și șina, completată piatra spartă, burajul intermediar și apoi redeschisă circulația feroviară în condiții de siguranță.
În cazul fericit al liniilor duble se poate închide un fir, însă și aici trebuie să lucrezi cu atenție, astfel încât să nu perturbi circulația feroviară de pe firul alăturat aflat în circulație, adică practic trebuie sa oprești activitatea, să retragi muncitorii și utilajele de pe amplasament de fiecare dată când trece un tren”, au explicat experții companiei de construcții.