Calea ferată Brașov – Sighișoara: A fost pornit primul TBM pentru tuneluri, în zona Racoș – Ormeniș. Primul tunel, gata în octombrie 2025

Primul TBM, "Eleni", de pe șantierul liniei de cale ferată Brașov - Sighișoara a fost pornit marți, 5 martie, în cadrul unei ceremonii, în zona Racoș – Ormeniș, județul Brașov. Lucrările la primul tunel ar putea fi gata în octombrie 2025, potrivit secretarului de stat în Transporturi Ionuț Cristian Săvoiu.
Anemona Andone - mar, 05 mart. 2024, 12:48
Calea ferată Brașov - Sighișoara: A fost pornit primul TBM pentru tuneluri, în zona Racoș - Ormeniș. Primul tunel, gata în octombrie 2025

„Este pentru prima dată când pentru CFR va începe forarea unui tunel cu o mașină de asemenea construcție, un Tunnel Boring Machine (TBM). Înainte de a începe săpararea au existat foarte multe etape de dezvoltare a acestei uzine, care sperăm noi să intre într-un ritm predictibil și să avem un termen foarte clar, așa cum este previzionat astăzi că undeva anul viitor prin octombrie primul tunel va fi terminat, imediat și al doilea. De asemenea, se va lucra în cel mai scurt timp, credem noi în vară, și pe tunelurile 3 și 4, din partea cealaltă de la Homord”, a declarat secretarul de stat de la Transporturi.

El a mai transmis că își dorește ca acest „missing link” de pe traseul feroviar către frontiera de Vest să se finalizeze într-un termen predictibil. „Deja am întârziat prea mult”, a subliniat oficialul de la Transporturi.

Primele două TBM-uri au fost botezate „Eleni” și „Varvara”.

„Viitoarea magistrală feroviară Brașov – Sighișoara începe să prindă contur odată cu demararea de către Aktor, membră a grupului Intrakat, a celor mai dificile lucrări de pe traseul acesteia: forajul tunelurilor pe tronsonul Apața – Cața, care va fi realizat cu ajutorul a patru TBM-uri (utilaje de forare a tunelurilor)”, se arăta într-o informare de presă transmisă anterior de Aktor.

CFR Infrastructură efectuează plățile aferente ajustărilor de preț către constructorii care se ocupă de reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara, potrivit ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. Se pare că aceste plăți vor debloca lucrările pe cel mai important coridor feroviar din România, astfel încât „cârtițele” aduse deja în șantier să înceapă săpăturile.

Potrivit șefului Transporturilor, în trimestrul IV al anului 2023, stadiul fizic al lucrărilor în cadrul proiectului de reabilitare a liniei CF Brașov – Sighișoara era de 24,15%.

„Întârzierile înregistrate în execuția lucrărilor, ca urmare a problemelor de natură financiară și logistrică, întâmpinate de antreprenori în procesul de aprovionare a șantierelor în timp util cu resursele necesare (materiale, forță de muncă, utilaje) au fost generate de situația creată de conflictul militar din regiunea Mării Negre și de pandemia generată de virusul Sars -Cov-2, evenimente care au afectat piața construcțiilor din întreaga Uniune Europeană”, a explicat ministrului Transporturilor.

În august anul trecut, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunța progres extrem de slab pe șantierul liniei de cale ferată Apața – Cața (28,2 km), parte a Coridorului feroviar Rin – Dunăre. Pe de altă parte, Asociația Pro Infrastructură (API) acuza că întârzierile erau cauzate și de Guvern, din cauză că nu actualizase prețurile, astfel că asocierea de constructori condusă de grecii de la Aktor era nevoită să lucreze în pierdere.

Lucrările de modernizare a întregului tronson de cale ferată Brașov – Sighișoara sunt executate de către Asocierea RailWorks (Aktor SA – Alstom Transport SA – Arcada Company).

Ioan Pintea, fost director general al CFR SA, estima că după reabilitare pe tronsonul Brașov – Sighișoara (128 km) se va circula cu 160 km/h, iar timpul de parcurgere se va reduce semnificativ de la aproape 3 ore, la 45 de minute.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet....
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...