Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu

Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor materialelor care se folosesc în domeniu, după cum a declarat Călin Bichir, director general ACVATOT, într-un interviu acordat Economica.net. Și sectorul construcțiilor inginerești, cu tot ce ține de lucrări de rețele de apă, canalizare, gaz, termoficare, rețele electrice, reabilitări de drumuri, a înregistrat o adevărată explozie a prețurilor, cu procente de majorări între 50% și 100%.
Ion Dobreanu - mar, 16 aug. 2022, 14:17
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor - Interviu

1. Majorarea prețurilor din industria construcțiilor va continua în mod accelerat cel puțin și în următoarele 3 luni, potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică. În acest context, care este situația în ceea ce privește construcțiile inginerești?

Domeniul construcțiilor inginerești are ca principale provocări, în ultima perioadă, instabilitatea și incertitudinea cauzate de scumpirea materialelor de construcții, impredictibilitatea fiind determinantă și în ceea ce priveşte creşterea preţurilor din zone conexe construcțiilor, cum sunt energia, transporturile şi, de fapt, în general tot ceea ce presupune realizarea unei investiţii.

Tocmai de aceea, semnalele din piața construcțiilor reflectă aceste incertitudini. De exemplu, Institutul Național de Statistică a anunțat că, în semestrul I din 2022, au fost eliberate 22.712 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,1% faţă de semestrul I 2021, ceea ce ne arată o reducere a activității în domeniu. Iar ca profil teritorial, această scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate este reflectată în aproape toate regiunile de dezvoltare, de la Sud-Muntenia, Nord-Est, București-Ilfov, Vest, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest.

În ceea ce privește construcțiile inginerești, în ultimul an, am înregistrat o adevărată explozie a prețurilor în materie de construcții inginerești, respectiv lucrări de rețele de apă, canalizare, gaz, termoficare, rețele electrice, reabilitări de drumuri, procentele majorărilor de prețurilor fiind cuprinse undeva între 50% și 100%.

 

2. Care sunt principalele probleme cu care vă confruntați în acest moment?

Din cauza creșterii prețului materialelor, segmentul construcțiilor a înregistrat o scădere în ultimul an, înregistrându-se la această oră blocaje în derularea contractelor.

O altă mare problemă este reprezentată de disponibilitatea materiilor prime, unele dintre acestea găsindu-se extrem de greu, dar și de lipsa forței de muncă specializate.

 

3. Care sunt materialele pentru construcții care au înregistrat cele mai mari scumpiri?

În general, aproape toate materialele care se folosesc în construcții au înregistrat scumpiri, însă ca să dau doar câteva exemple, pentru ultimul an: avem creșteri de 35% la bitum, 55% la agregate, 45% la betoane, 250% la fier beton, 150% la țeava de otel, 120% la fontă, 50% la polietilenă, 55% la PVC, 60% la PASFIN, iar exemplele pot continua.

4. Cum e afectată forța de muncă din domeniu de aceste majorări de prețuri?

Ne lipsesc oamenii specializați, oamenii cu experiență în domeniu. Ca și firmă, suntem în continuă căutare de specialiști, iar, din fericire pentru noi, actualmente avem destui oameni competenți pentru a executa lucrările contractate, însă situația în general în piața construcților este deficitară la nivel de profesioniști, oferta locală fiind redusă. În plus, măsura luată de Guvern, de a impozita veniturile salariaților din constructii care depășesc 10.000 lei lunar nu face decât să lovească tot în acești specialiști, determinându-i să plece în Occident, unde sunt foarte apreciați.

Se impun măsuri pentru a redresa sectorul construcțiilor, măsuri care pleacă de la școlile de meserii și atragerea tinerilor către facultățile de construcții, cursuri de perfecționare, suportarea de către stat în primii ani de angajare a unei cote din salariu, care ar permite angajatorului să ofere un salariu mai atractiv, dar și bugetarea în cadrul proiectelor a unei valori superioare a manoperei, pentru a încerca atragerea resursei umane către sectorul construcțiilor, precum și atragerea de specialiști cu experiență.

5. Care sunt soluțiile, din punctul dumneavoastră de vedere, pentru rezolvarea crizei generate de creșterea prețurilor materialelor de construcție?

În primul, rând, lansarea licitațiilor trebuie făcută numai după o actualizare reală a devizului general al proiectului, avându-se în vedere prețurile pentru fiecare material, și nu prin aplicarea unor indici statistici. Apoi, pe parcursul execuției, prețurile contractelor de lucrări sau a acordurilor-cadru trebuie actualizate în fiecare lună.

De asemenea, coeficienții de creștere calculați de către Institutul Național de Statistică trebuie stabiliți în mod corect, în conformitate cu realitatea din piață.

Totodată, alte măsuri ar trebui să vizeze sprijinirea apariției pe piață a mai multor noi companii de asigurare, având ca efect scăderea prețurilor polițelor de asigurare prin competiție. După căderea City Insurance, am constatat o explozie a prețurilor polițelor de asigurare, inclusiv pe fondul unui număr mic de companii de asigurare.

O altă măsură ar fi fluidizarea derulării contractelor, prin eliminarea termenelor de plată de 60 zile sau mai mult, precum și modificarea modului de decontare din cadrul proiectelor finanțate din POIM, unde, spre exemplu, la lucrările de apă-canal, dintr-o situație de lucrări de montare conductă finalizată se plătește numai 70%, iar diferența de 30% se achită după refacererea sistemului rutier, în acest mod fiindu-ne blocate în mod artificial sume considerabile, pentru perioade care pot fi și de câteva luni.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul din Hong Kong a aprobat noua lege privind securitatea naţională
Parlamentul din Hong Kong a aprobat noua lege privind securitatea naţională
Parlamentul local al Hong Kong-ului, Consiliul Legislativ, a votat în unanimitate marţi o nouă lege asupra securităţii naţionale, ce prevede închisoarea pe viaţă pentru infracţiuni precum......
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună, în prezent aflându-se ...
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Constructorul aeronautic european Airbus nu se bucură de problemele tehnice cu care se confruntă rivalul american Boeing, ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – Sondaj BEI
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice şi prioritizează ...