Călin Rangu (ASF): Autoritatea de Supraveghere Financiară susţine soluţionarea litigiilor prin arbitraj

Soluţionarea alternativă a litigiilor prezintă multe beneficii pentru clienţi, iar cadrul secundar emis de către Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) începând cu 2016 pune accentul pe soluţionarea alternativă ca o variantă rapidă şi mai ieftină de a rezolva diferendele, a declarat marţi Călin Rangu, director ASF. 
Economica.net - mar, 14 mai 2019, 14:55
Călin Rangu (ASF): Autoritatea de Supraveghere Financiară susţine soluţionarea litigiilor prin arbitraj

Acesta a participat la conferinţa „Arbitrajul în Asigurări” organizată de ISF (Institutul de Studii Financiare) şi ACAMA (Asociaţia Centrul de Arbitraj şi Mediere în Asigurări).

„Soluţionarea alternativă a litigiilor este susţinută de către conducerea sectorului asigurări din cadrul ASF, prezentând multe beneficii pentru clienţi. Cadrul secundar emis de către ASF, începând cu 2016, pune accentul pe soluţionarea alternativă ca o soluţie rapidă şi mai ieftină de a soluţiona diferendele. Dacă pentru consumatori avem SALFIN, cu rezultate remarcabile, pe partea de persoane juridice arbitrajul poate fi soluţia”, a precizat Călin Rangu, care este şi preşedinte al ISF, potrivit unui comunicat al ASF remis marţi AGERPRES.

Norma 19/2017 prevede expres că diferendele dintre părţi trebuie să fie întâi negociate între părţi, apoi se tratează prin soluţii alternative, menţionându-se inclusiv arbitrajul pentru PJ şi abia apoi apelarea la instanţe. Legea RCA şi norma RCA, de asemenea, prevăd soluţionarea alternativă a litigiilor, menţionează sursa citată.

„Directiva IDD şi Legea 236/2018 prevăd că interesele clienţilor trebuie să precumpănească. Este clar că nu este în interesul clientului să fie purtat ani prin tribunale. Tot IDD prevede pentru prima oară obligaţia societăţilor de asigurare de a proiecta, dezvolta, implementa şi monitoriza produsele de asigurare plecând de la drepturile şi interesele consumatorilor. Având în vedere aceste prevederi şi cerinţele anterior menţionate de normele ASF, pentru prima dată ASF are pârghiile de a solicita asigurătorilor includerea acestor prevederi dacă clienţii le solicită şi în testarea produselor trebuie inclusă analiza acestei opţiuni. În plus, brokerii au un rol important”, a mai spus directorul ASF.

El a subliniat, totodată, că ISF a avut un rol important în profesionalizarea conciliatorilor, urmând a se implica în prezent în instruirea arbitrilor specializaţi în asigurări. Potrivit lui Rangu, încrederea în camerele de arbitraj va asigura sau nu buna funcţionare a sistemului arbitral în asigurări.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...