Preţul poliţei RCA ar putea fi reglat în funcţie de orele de utilizare a maşinii – proiect ASF

Revoluţia tehnologică la nivel mondial va permite apariţia poliţelor CASCO sau chiar RCA plătite ”cu ora”. O simplă modificare a Normei RCA ar permite vânzarea unei poliţe RCA cu preţul reglabil în funcţie de numărul orelor de utilizare a maşinii folosind sisteme telematice. ASF a propus deja societăţilor de asigurări să se gândească la noi produse care ar veni în ajutorul consumatorilor şi ar permite asigurătorilor să facă faţă cu succes provocărilor din zona tehnologică. România este una din puținele țări reprezentate la nivel european în dezvoltarea inovațiilor tehnologice în asigurări prin participarea lui Călin Rangu, Director ASF, în cadrul Comitetului InsurTech Task Force organizat de Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii (EIOPA), cel care ne-a spus despre acest nou sistem
Gabriela Ţinteanu - mar, 13 feb. 2018, 22:01
Preţul poliţei RCA ar putea fi reglat în funcţie de orele de utilizare a maşinii - proiect ASF

InsurTech a fost replicat și în cadrul, ununui grup de lucru constituit la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară, care se ocupă cu gestionarea şi susţinerea inovaţiei financiare în asigurări. Acesta consideră că Norma RCA din 2017 poate fi modificată şi sistemul de Bonus Malus poate fi adaptat în aşa fel încât poliţa RCA să fie privită ca un serviciu acordat de asigurător. „Plăteşti o sumă fixă pentru RCA, iar apoi, în funcţie de cât de mult sau puţin foloseşti maşina se poate face regularizarea de preţ”, spune Călin Rangu, director coordonator al grupului InsurTech.

Dezvoltarea la nivel european a noilor modelelor de business online, a huburilor de inovaţii, ascensiunea fără precedent a dezvoltării tehnologice şi nu în ultimul rând globalizarea care va permite în curând unor giganţi ca Google, Microsoft, IBM sau Amazon să vândă oricând şi poliţe RCA în România au determinat ASF să constituie grupul InsurTech care să susțină identificarea de soluţii inovatoare pentru produsele de asigurări. Este doar o problemă de timp și de dorinţă: de exemplu Google in acest moment are datele de profil ale fiecărui utilizator care i-ar permite calcularea de riscuri si cotare de preț utilizând tehnologii Big Data.

Astfel, Călin Rangu ne-a declarat că deja s-a discutat cu asigurătorii varianta unui produs nou RCA, care să permită plata asigurării în funcţie de timpul de utilizare al maşinii. Mai exact, „asigurarea ar putea funcţiona ca un serviciu. Maşina o folosesc poate trei ore pe zi sau trei ore pe săptămână şi atunci preţul poliţei RCA poate fi reglat în funcţie de acest lucru. De exemplu, există poliţa RCA care poate fi încheiată online şi care poate avea un preţ foarte mic. Plăteşti o sumă fixă, iar la final se poate face un fel de regularizare a preţului poliţei, în funcţie de cât ai utilizat maşina. Un astfel de produs inovator poate fi realizat de asigurător şi nu trebuie decât o modificare a Normei RCA”, a declarat Călin Rangu.

Directorul Coordonatorul InsurTech spune că este greu până va apărea un prim asigurător care să scoată un astfel de produs şi că o astfel de mişcare ar putea fi interpretată ca o transformare a asigurătorilor în prestatori de servicii, dar viitorul aparţine acestor servicii financiare, inclusiv cele bancare, din ce în ce mai frecvent oferite de marile huburi de servicii internaţionale, ca  Amazon, de exemplu. De altfel, eMag vinde oricum poliţe RCA online.

ASF susține implementarea noilor tehnologii încă din 2015, când a emis o normă referitoare la susținerea vânzării de produse de asigurare on-line, permițând inclusiv soluțiile biometrice. Noua norma RCA din 2017 prevede de asemenea utilizarea tehnologiilor telematics și cele pentru avizarea și soluționarea electronică a dosarelor de daună.

„Asigurătorii analizează opțiunile aplicării dezvoltărilor tehnologice. Se analizează modificarea modelelor de business care să fie centrate mai mult pe fiecare client în parte. O variantă este a se trece într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat la modelul de asigurare de tip asigurare-ca-un-serviciu, asigurare pe care o achiziționezi când estimezi că în momentul apariției te expui riscului respectiv. Se analizează dezvoltarea micro-produselor de asigurare, adaptate mai mult condițiilor de viață și sănătate ale oamenilor, oferite în momentele de viață care pot genera riscuri-de exemplu când ieși cu bicicleta la plimbare”, precizează Călin Rangu.

Filosofia noului grup de lucru înfiinţat în cadrul ASF, sincronizat cu cel la nivel EIOPA-reglementatorul european al pieţei asigurărilor, are la bază posibilitatea transformării produselor de asigurare în pas cu dezvoltarea tehnologică. De exemplu, mașinile independente probabil vor face ca RCA-ul sa treacă de la cetățean la producătorul mașinii sau la deținătorul flotei care va pune la dispoziție la cerere mașini electronice de deplasare când o persoană va avea nevoie. Anumite studii prevăd mai multe opțiuni de dezvoltare, care merg până la sisteme descentralizate, care se bazează pe senzori distribuiți ai sistemelor utilizate de oameni, de la mașină, la frigider și ceasul de la mână, cu accent pe măsurarea riscului, management si feedback. De asemenea sunt propuse idei de dezvoltare cu sisteme inteligente distribuite şi care se auto-organizează, determinând şi localizând riscul, care discută între ele prin intermediul rețelelor.

La nivelul ASF se analizează si implementarea conceptului de SandBox, care permite dezvoltarea de produse de asigurări sub supraveghere, de către companiile inovatoare, urmând ca în momentul confirmării validității să treacă în forma reglementată, aplicându-se reglementările generale în asigurări. Acest concept a fost lansat in Marea Britanie și acum se extinde în Europa.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care, probabil, sistemul de distribuție în asigurări se va modifica. De aceea, asigurătorul care se va adapta cel mai rapid la tehnologie are şi cele mai mari şanse de adaptare rapidă şi de a maximiza profitul. Călin Rangu declară că asigurările nu vor dispărea niciodată, dar asiguratorii, aşa cum sunt acum, dacă nu fac trecerea către inovațiilor tehnologice, s-ar putea să dispară.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...