Cambridge Analytica a jucat un rol crucial în Brexit, afirmă avertizorul de integritate Christopher Wylie

Societatea Cambridge Analytica, acuzată că a folosit în scopuri politice datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook, a jucat un ”rol crucial” în votul în favoarea Brexitului, afirmă avertizorul de integritate Christopher Wylie într-un interviu acordat mai multor ziare europene, relatează AFP.
Economica.net - mar, 27 mart. 2018, 12:13
Cambridge Analytica a jucat un rol crucial în Brexit, afirmă avertizorul de integritate Christopher Wylie

Britanicii ar fi aprobat Brexitul în 2016 fără Cambridge Analytica?

„Nu, ei au jucat un rol crucial, sunt sigur”, a declarat fostul director însărcinat cu cercetarea la Cambridge Analytica, potrivit ediţiei de marţi a ziarului francez Libération, care l-a intervievat duminică pe Wylie împreună cu alte ziare – Le Monde, Die Welt, El Pais şi La Repubblica.

În acest interviu, avertizorul afirmă că Aggregate IQ (AIQ) – o întreprindere canadiană cu legături cu Cambridge Analytica – a lucrat împreună cu aceasta din urmă cu scopul de a ajuta campania în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană (UE) – „Leave.EU” – să ocolească plafonul cheltuielilor.

„Fără AggregateIQ, tabăra «Leave» nu ar fi putut să câştige referendumul, care s-a jucat cu mai puţin de 2% din voturi”, apreciază Christopher Wylie.

Fostul angajat al Cambridge Analytica estimează, de asemenea, în acest interviu, că „Facebook trebuie reparat, nu şters”, potrivit Le Monde.

El respinge îndemnuri la părăsirea reţelei de socializare. „A devenit imposibil să trăim fără aceste platforme, dar trebuie încadrate”, pledează el, potrivit Le Monde.

Wylie povesteşte totodată circumstanţele tulburătoare ale angajării sale în 2013 de către SCL, firma-mamă a Cambridge Analytica, la înfiinţarea căreia a contrinbuit.

El spune că a descoprit ulterior că predecesorul său „a murit în condiţii neexplicate în camera sa de hotel, la Nairobi, în timp ce muncea pentru Uhuru Kenyatta”, actualul preşedinte al Keniei, potrivit Le Monde.

Wylie reafirmă implicarea în cadrul companiei britanice a sulfurosului Steve Bannon, un fost consilier apropiat al lui Donald Trump şi fostul director al Breitbart, site-ul-far al ultra-dreptei americane, afirmând că venea la Londra „cel puţin o dată pe lună” şi că venirea acestuia a contribuit la a-l determina să părăsească postul, potrivit Libération.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt la nivelul la care se aştepta, menţionând în acest sens că "nu există......
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea ...
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase ...
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor ...