Camera de Comerţ Româno-Germană: Modelul fiscal propus de noul guvern este dăunător, defavorizează toate companiile, va afecta populaţia

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), care reprezintă interesele a peste 550 de companii germane care au investit în România, a reacţionat vineri la măsurile fiscale propuse în noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, considerând că acestea sunt dăunătoare pentru România, defavorizează toate companiile, româneşti şi străine, şi scad atractivitatea ţării pentru companiile germane, potrivit News.ro.
Economica.net - vin, 30 iun. 2017, 16:51
Camera de Comerţ Româno-Germană: Modelul fiscal propus de noul guvern este dăunător, defavorizează toate companiile, va afecta populaţia

Într-o poziţie neobişnuit de dură faţă de măsurile propuse, AHK România consideră că modificările fiscale anunţate de noul guvern sunt îndreptate împotriva mediului de afaceri şi constituie un real pericol pentru stabilitatea şi predictibilitatea politicilor economice, scrie News.ro.

„Modelul fiscal propus este dăunător pentru România şi defavorizează toate companiile, fie ele naţionale sau multinaţionale, ducând la pierderea atractivităţii amplasamentului investiţional pentru companiile germane. Măsurile anunţate vor avea efecte negative directe nu doar asupra companiilor, ci şi asupra populaţiei României”, arată comunicatul asociaţiei.

Membrii AHK România apreciază că, pe termen mediu, aceste măsuri ar putea duce la reducerea locurilor de muncă şi a investiţiilor, ceea ce va genera efecte precum exodul forţei de muncă bine calificate, o tendinţa de pe urma căreia România suferă deja.

„A face o deosebire între companiile româneşti şi cele străine sau multinaţionale este, în opinia AHK România, o eroare şi nu este în avantajul nimănui. Companiile germane sunt parte integrantă a economiei româneşti”, punctează camera de comerţ.

În prezent, circa 7.500 de companii cu capital german sunt active în România, iar Germania este, de departe, principalul partener comercial al României, cu schimburi anuale de circa 26 miliarde euro, reprezentând peste 20% din comerţul exterior românesc.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, înfiinţată în 2002, are în prezent peste 550 de firme membre şi este reprezentanţa oficială a economiei germane şi cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România.

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.

Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, mai ales cele aflate la început de drum, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Măsurile sunt justificate de PSD prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană, însă au fost criticate dur de patronate şi de oamenii de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...