Camera Deputaților a votat astăzi un proiect de lege prin care valoarea tichetului social pentru grădiniță se dublează

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, vineri, un proiect de lege privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, potrivit căruia valoarea tichetului social pentru grădiniţă creşte de la 50 de lei la 100 de lei, informează Agerpres.
Economica.net - vin, 03 apr. 2020, 13:54
Camera Deputaților a votat astăzi un proiect de lege prin care valoarea tichetului social pentru grădiniță se dublează

Au votat „pentru” acest proiect 326 de deputaţi, iar unul a fost „împotrivă”.

„Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat. (…) Stimulentul educaţional se acordă şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr.272/2004, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei. Stimulentul educaţional se acordă numai pentru copiii înscrişi într-o unitate de învăţământ preşcolar”, se mai arată în proiect.

Iniţiativa legislativă a fost susţinută de majoritatea grupurilor parlamentare de la Camera Deputaţilor.

Deputatul PSD Camelia Gavrilă a menţionat că proiectul de lege vizează modificări legate de pragul de venituri ale familiilor care pot fi eligibile în program.

„Metodologia va fi mai uşoară, în sensul că cei care beneficiază de alocaţia pentru susţinerea familiei vor putea beneficia şi de aceste tichete sociale pentru grădiniţă. De asemenea, e foarte importantă mărirea valorii acestui stimulent, de la 50 de lei, cum a rămas din 2015 până acum, insuficient (…) ne propunem să ajungem la 100 de lei pe lună pentru fiecare copil, evident corelat cu prezenţa la grădiniţă a copilului respectiv”, a spus Gavrilă, la dezbaterile din plenul Camerei.

Deputatul PNL Mara Calista a afirmat că acest proiect este foarte important „atunci când vorbim despre stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familiile defavorizate”.

„Sunt foarte mulţi copii care îşi doresc să acceadă la şcoală, în sistemul preşcolar, dar, din păcate, din considerente financiare, nu îşi permit o astfel de acţiune. Proiectul vine cu două modificări importante. Este vorba despre creşterea valorii tichetului, dublarea mai exact a valorii tichetului, la 100 de lei, evident condiţionată de prezenţa copilului în sistemul preşcolar şi, de asemenea, simplificarea procedurilor prin care aceste familii pot obţine acest venit. (…) PNL votează cu toată inima acest proiect de lege”, a arătat aceasta.

Deputatul USR Cătălin Drulă a spus, la rândul său, că există o lege care reglementează înscrierea la grădiniţă a copiilor proveniţi din familii defavorizate, de care ar trebui să beneficieze aproximativ 80.000 de copii, însă, în mod real, de ea profită mai puţin de 30.000.

„Problema însă rămâne numărul scăzut de copii înscrişi în program şi acest proiect, pe care îl votăm astăzi, corectează chiar această problemă. (…) Acum pragul de venit pentru a fi eligibil este 284 de lei pe membru al familiei, iar în proiectul de lege se creşte la 530 de lei pe membru al familiei, pe lună. (…) Grupul USR va vota în favoarea acestui proiect. Ştim că Guvernul a dat aviz negativ, dar cred că beneficiul acestei legi depăşeşte cu mult costul care este estimat, începând de anul viitor, la 8 milioane de lei”, a precizat Drulă.

Reprezentantul Pro Europa, Cătălin Nechifor, a arătat că iniţiativa se referă la o categorie vulnerabilă, „părinţii care nu îşi permit să îşi trimită copiii nici la învăţământul preşcolar”.

„E vorba de o prevedere importantă, e vorba şi de copiii care sunt în îngrijirea unor persoane care au fost desemnate de părinţi pentru a întreţine copilul pe perioada absenţei părinţilor. E vorba clar de oameni care, din varii motive, au plecat fie în diaspora, fie lucrează în alte părţi în România şi care şi-au lăsat copiii acasă cu bunici, cu neamuri, cu prieteni, cu cunoştinţe. (…) Măsura este validată de prezenţa la şcoală a acestor copii. Trebuie să ne asigurăm că ea se şi implementează şi că există şi resurse bugetare pentru a intra în vigoare”, a declarat Nechifor.

Deputatul UDMR Szabo Odon a spus că şi parlamentarii Uniunii susţin proiectul, dar ar trebui ca în această perioadă să fie votate în Parlament doar acele iniţiative legislative care se referă la starea de urgenţă.

„Această iniţiativă prevede intrarea în vigoare începând din data de 1 ianuarie 2021, deci, practic, în momentul de faţă, chiar dacă îl adoptăm, el va intra în vigoare din 2021. Nu vedem necesitatea adoptării unor asemenea iniţiative legislative într-o perioadă de stare de urgenţă. Solicităm scoaterea de pe ordinea de zi şi discutarea după ce trecem de această perioadă de urgenţă”, a cerut Szabo Odon.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost concediaţi din motive neimputabile lor şi care revin şi se angajează......
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, iar în prezent ...
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea ...
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoadă, a vândut energie electrică cu livrare în anul 2026 ...