Camera Deputaţilor a adoptat proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură Penală

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a Codului penal în forma aprobată de Senat. Reprezentanţii PNL şi USR au anunţat că îl vor ataca din nou la Curtea Constituţională. S-au înregistrat 180 de voturi "pentru", 81 - "împotrivă" şi două abţineri. De asemenea, au fost adoptate şi modificările la Codul de procedură penală, eliminând mai multe articole declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Reprezentanţii Opoziţiei au criticat proiectul, susţinând că favorizează infractorii şi au anunţat că îl vor ataca din nou la CCR.
Economica.net - mie, 24 apr. 2019, 09:34
Camera Deputaţilor a adoptat proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură Penală

S-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma iniţială a legii, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR, şi au rămas în forma iniţială articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de Curte.

Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani în loc de 8 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.

O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia”, se menţionează în proiect.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Codului de procedură penală

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, modificările la Codul de procedură penală, eliminând mai multe articole declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Reprezentanţii Opoziţiei au criticat proiectul, susţinând că favorizează infractorii şi au anunţat că îl vor ataca din nou la CCR.

S-au înregistrat 181 voturi „pentru”, 83 „contra” şi o abţinere.

Proiectul a fost adoptat în forma stabilită în Comisia parlamentară specială privind domeniul Justiţiei, fiind respinse toate amendamentele Opoziţiei.

Astfel, au rămas în forma iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către instanţa constituţională.

Una dintre aceste prevederi se referă la interzicerea, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei, a comunicărilor publice şi a declaraţiilor publice, precum şi furnizarea a altor informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autorităţilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca şi cum acestea ar fi vinovate, decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.

Camera Deputaţilor a decis eliminarea din forma iniţială a proiectului de modificare a Codului de procedură penală a mai multor texte declarate neconstituţionale, printre care articolul 8 alineatul (2) care prevede: „Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, la judecarea cauzei de un judecător imparţial şi independent. Repartizarea tuturor cauzelor către judecători se face aleatoriu”.

De asemenea, a fost eliminat şi textul de la articolul 10 care prevedea că „organele de urmărire penală şi instanţele de judecată sunt obligate să asigure subiecţilor procesuali principali şi avocatului timpul necesar pregătirii apărării, care nu poate fi mai mic de 3 zile, cu excepţia luării sau judecării măsurilor preventive, când termenul nu poate fi mai mic de 4 ore şi înlesnirile necesare pregătirii apărării, prin punerea la dispoziţie şi comunicarea întregului material de urmărire penală în formă electronică. Termenele curg de la momentul la care organele de urmărire penală sau instanţa de judecată comunică părţilor măsura luată”.

S-a renunţat şi la textul care stipula că acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia şi s-a revenit la forma actuală a Codului de procedură penală – acţiunea penală se pune în mişcare în cazul în care există „probe din care rezultă presupunerea rezonabilă”.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
SUA adaugă 37 de entităţi chineze pe lista neagră, după incidentul cu balonul „spion”
SUA adaugă 37 de entităţi chineze pe lista neagră, după incidentul cu balonul „spion”
Statele Unite au adăugat joi pe lista lor neagră comercială 37 de entităţi chineze, printre care unele companii având legătură, potrivit Washingtonului, cu survolarea teritoriului american de......
Trump promite magnaţilor petrolului că va anula politicile de mediu ale lui Biden şi le cere un miliard de dolari
Trump promite magnaţilor petrolului că va anula politicile de mediu ale lui Biden şi le cere un miliard de dolari
Donald Trump, candidatul dreptei americane la preşedinţie, le-a promis patronilor companiilor petroliere că va anula politicile ...
Explozia prosumatorilor. O nouă directivă UE va conduce la instalarea a 200.000 MW de instalații fotovoltaice pe acoperiș în Europa
Explozia prosumatorilor. O nouă directivă UE va conduce la instalarea a 200.000 MW de instalații fotovoltaice pe acoperiș ...
Numărul și puterea instalațiilor fotovoltaice de acoperiș ar urma să crească masiv în anii ce vin, ca urmare a obligațiilor ...
Bătălia pentru Bucureşti: 9 candidaţi la funcţia de primar general și 47 de candidaţi la primăriile de sectoare
Bătălia pentru Bucureşti: 9 candidaţi la funcţia de primar general și 47 de candidaţi la primăriile de sectoare
Un număr de 56 de candidaţi îşi dispută fotoliile de primari în Capitală - funcţia de primar general şi cele şase ...