Camera Deputaţilor dezbate şi votează săptămâna viitoare o nouă tranşă de legi controversate – Analiză

Camera Deputaţilor va dezbate şi supune la vot, săptămâna viitoare, marţi, o nouă tranşă de legi controversate şi cu miză politică majoră, printre acestea aflându-se legea privind parteneriatul public-privat, dar şi legea serviciului de salubrizare a localităţilor, Camera fiind for decizional.
Economica.net - joi, 12 dec. 2013, 14:02
Camera Deputaţilor dezbate şi votează săptămâna viitoare o nouă tranşă de legi controversate - Analiză

Totodată, Camera Deputaţilor se va pronunţa prin vot, tot săptămâna viitoare, marţi, şi asupra propunerii legislative pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, care a fost reintrodusă pe ordinea de zi, şi în acest caz Camera fiind for decizional.

Legea privind parteneriatul public-privat şi Legea serviciului de salubrizare a localităţilor au fost, de asemenea, introduse pe ordinea de zi a şedinţei Camerei de săptămâna viitoare, în condiţiile în care rapoartele la cele două propuneri legislative – ambele de adoptare – au fost elaborate luni seară, pe 9 decembrie, în aceeaşi seară în care au trecut de Comisia juridică Legea amnistierii, Legea lobby-ului şi modificările la Codul penal.

Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat (Pl-x 457/2013), transmis Parlamentului de către Guvern, a fost adoptat de Senat în noiembrie 2013 şi are un caracter ordinar.

Comisiile de Industrii şi Juridică au elaborat luni, pe 9 decembrie, raport comun de adoptare.

Proiectul de lege vizează reglementarea încheierii şi derulării parteneriatului public-privat şi reprezintă practic o nouă lege care reglementează acest domeniu.

Ca urmare a adoptării acestui proiect, se propune abrogarea Legii parteneriatului public-privat nr.178/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de lege a fost criticat vehement de către reprezentanţii PDL pentru că ar deschide calea pentru încheierea unor contracte netransparente şi ar da atribuţii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Propunerea legislativă prevede că, în cazul în care partenerul privat sau societatea de proiect nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligaţiile faţă de finanţatorii proiectului, partenerul public, din proprie iniţiativă sau la solicitarea finanţatorilor proiectului, va putea înlocui partenerul privat.

Totodată, proiectul prevede că înlocuirea partenerului privat se poate face fără realizarea unei noi proceduri de atribuire, în anumite condiţii.

Potrivit propunerii legislative, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către persoane împuternicite în acest sens de către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine va monitoriza şi supraveghea respectarea prevederilor acestei legi şi a actelor normative emise în aplicarea acesteia, putând lua orice măsuri prevăzute de lege pentru îndreptarea neconformităţilor constatate, se mai stipulează în propunerea legislativă.

Totodată, propunerea legislativă prevede şi faptul că procedurile de atribuire demarate în temeiul dispoziţiilor Legii nr.178/2010 privind parteneriatul public-privat, cu modificările şi completările ulterioare, în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a acesteia, încetează de drept.

Un alt proiect de lege controversat şi cu miză politică majoră asupra căruia Camera se va pronunţa în şedinţa de săptămâna viitoare, marţi, este cel referitor la serviciul de salubrizare a localităţilor.

Acest proiect de lege, care are caracter organic, are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr.101/2006, cu modificările ulterioare, şi amendează cadrul legislativ actual, impunând obligaţii generatorilor de deşeuri de a implementa sisteme de colectare selectivă pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă.

Proiectul stabileşte obligativitatea organizării sistemului de colectare selectivă, perioada maximă de organizare şi termenul limită de implementare, persoanele şi modul de delegare a responsabilităţii aplicării acestuia, penalizări şi amenzi.

Proiectul a fost adoptat de Senat în aprilie 2010.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a venit de mai multe ori la dezbaterea proiectului de lege în cadrul Comisiei de Industrii pentru a solicita ca serviciul de salubrizare să fie preluat de către Primaria Generală. Această solicitare a întâmpinat opoziţia vehementă a primarilor de Sector, care nu sunt de acord să cedeze un drept câştigat.

Proiectul de lege prevede, într-unul dintre amendamentele adoptate, elaborate de raportori, faptul că „autorităţile deliberative ale sectoarelor municipiului Bucureşti au competenţe exclusive în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, atribuirea şi derularea activităţilor serviciului de salubrizare, cu excepţia activităţilor care sunt în competenţa unităţii administrativ-teritoriale a Municipiului Bucureşti, respectiv de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare (…)”.

Totodată, Legea privind amnistierea va fi supusă votului deputaţilor săptămâna viitoare

Propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) a fost introdusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, la sesiunea de vot final care va avea loc săptămâna viitoare, marţi, 17 decembrie, începând cu ora 12.00.

Pe ordinea de zi, în dreptul propunerii de lege, se menţionează că iniţiativa este dezbătută în procedură de urgenţă, că Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare şi că forul decizional este Camera Deputaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...