1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti 21 º

News

Cameră: Proiectul de modificare a Codului penal referitor la conflictul de interese, retrimis la Comisia juridică

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să retrimită la Comisia juridică proiectul de lege de modificare a Codului penal, care prevede înlocuirea ''conflictului de interese'' cu sintagma ''folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane''.

11 apr, 2017 | Agerpres

Deputatul PSD Ioan Munteanu a propus retrimiterea proiectului la comisie pe motiv că trebuie clarificată noţiunea de 'prejudiciu de interes public', iar propunerea a fost acceptată cu 135 de voturi favorabile.

Comisia juridică a Camerei a dat, săptămâna trecută, raport favorabil proiectului de lege, acceptând amendamente care prevăd ca titlul articolului 301 din Codul penal să se transforme din 'conflict de interese' în 'folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane''.

Articolul modificat în comisie prevede că 'fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.

În legea în vigoare, articolul 301 arată că ''fapta funcţionarului public, care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.

Potrivit unui alt amendament adoptat în comisie, aceste prevederi nu se aplică în cazul în care actul sau decizia se referă la emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative, la exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta.

O altă modificare adoptată de comisie este la articolul 308. ''Dispoziţiile art. 289 - 292, art. 295, art. 297 - 300 şi art. 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice'', prevede articolul 308 modificat de deputaţii jurişti.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO