Cameron a convocat o reuniune de criză în urma tensiunilor ce readuc în discuţie ieşirea Greciei din zona euro

Premierul britanic David Cameron s-a reunit luni cu oficiali din Ministerele de Finanţe şi Externe şi ai Băncii Naţionale pentru a discuta despre posibila ieşire a Greciei din zona euro, în contextul tensionării relaţiilor dintre guvernul de la Atena şi Comisia Europeană după ce premierul elen Alexis Tsipras şi-a anunţat decizia de a pune capăt programului de austeritate, relatează agenţiile Reuters şi AFP.
Economica.net - lun, 09 feb. 2015, 16:12
Cameron a convocat o reuniune de criză în urma tensiunilor ce readuc în discuţie ieşirea Greciei din zona euro

Întâlnirea ‘nu înseamnă că cineva se gândeşte că acest lucru se va întâmpla, dar este normal să se evalueze riscurile ieşirii Greciei din zona euro, întrucât s-ar crea instabilitate’, explică o sursă din Ministerul de Finanţe de la Londra. La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Cameron a menţionat că există riscuri ce privesc efectele de contagiune şi incertitudini şi, prin urmare, este important ca acestea să fie examinate.

Anterior, în cursul zilei de duminică, ministrul britanic de finanţe George Osborne, care cu o săptămână în urmă a calificat Grecia drept ‘cea mai mare ameninţare pentru economia mondială’, a declarat că va fi urgentată elaborarea unui plan de urgenţă pentru eventualitatea în care această ţară va renunţa la moneda euro, avertizând totodată că actualele divergenţe dintre noul guvern de la Atena şi responsabilii zonei euro implică riscuri pentru economia Marii Britanii.

Reacţia lui Osborne survine după ce premierul grec Alexis Tsipras şi-a anunţat programul de guvernare ce prevede terminarea programului ‘crud’ de austeritate impus ţării sale de creditorii internaţionali, a exclus extinderea programului de asistenţă în valoare de 240 de miliarde de euro şi a cerut Germaniei să plătească Greciei despăgubiri pentru cel de-Al Doilea Război Mondial.

Tensiunile au fost amplificate şi de ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, care a spus că întreaga zonă euro se va prăbuşi precum ‘un castel de cărţi’ dacă Grecia va renunţa la moneda comună. ‘Europa este fragilă. Este ca şi cum am construi un castel de cărţi. Dacă scoatem cartea Grecia, atunci cad şi celelalte’, a declarat oficialul grec într-un interviu acordat televiziunii italiene şi preluat de AFP, adăugând că ‘un nor de frică a învăluit în ultimii ani toată Europa’, unde, în opinia sa, începe să fie ‘mai rău ca în fosta Uniune Sovietică’.

În replică, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat guvernul de la Atena să nu se aştepte ca zona euro să dea curs tuturor solicitărilor sale. ‘Grecia să nu se bazeze pe faptul că situaţia s-a schimbat atât de mult încât zona euro să accepte necondiţionat programul lui Tsipras’, a indicat Juncker în faţa presei în timpul unei vizite în Germania.

În ce priveşte despăgubirile cerute de Tsipras acesteia din urmă, vice-cancelarul şi ministrul german al economiei Sigmar Gabriel a spus că probabilitatea să se plătească ceva Greciei pentru ocupaţia nazistă ‘este zero’. El a argumentat că problema respectivelor despăgubiri a fost soluţionată în anul 1990, în urma negocierilor ce au condus la reunificarea Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...