Cameron: Bulgaria, exemplu de succes în protejarea graniţei externe a UE

Premierul britanic David Cameron a declarat vineri că Bulgaria ar trebui să fie considerată un exemplu de cum poate fi protejată cu succes graniţa externă a Uniunii Europene, relatează agenţia de presă Novinite.
Economica.net - vin, 04 dec. 2015, 18:30
Cameron: Bulgaria, exemplu de succes în protejarea graniţei externe a UE

Afirmaţia a fost făcut în cea de-a doua zi a vizitei sale în Bulgaria, care a început joi cu o întâlnire cu premierul Boiko Borisov şi cu preşedintele Rosen Plevneliev la Sofia.

Vineri, cei doi premieri s-au deplasat cu elicopterul la punctul de trecere a frontierei Lesovo (sud), pentru a inspecta gardul construit pentru a preveni trecerea ilegală a graniţei de către imigranţi. Gardul de sârmă ghimpată se întinde pe o lungime de peste 30 de kilometri şi a fost ridicat la mijlocul lui 2014, reaminteşte AFP.

Bulgaria vrea să instaleze de asemenea până vara viitoare un gard de sârmă ghimpată pe alţi 90 de kilometri din cei 274 de kilometri de frontieră cu Turcia, ţară de tranzit pentru refugiaţii care fug de violenţele din Orientul Mijlociu.

Controlul eficient asupra graniţelor externe ale UE şi căutarea unei soluţii pe termen lung la conflictele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au continuat să fie printre principalele subiecte de discuţie la întâlnirea celor doi oficiali de vineri.

În timpul inspecţiei, ei au subliniat încă o dată nevoia de solidaritate şi de acţiune unită din partea tuturor statelor membre pentru a opri valul de refugiaţi şi pentru a depăşi criza din Europa.

Borisov şi Cameron au spus că acest lucru poate fi obţinut prin rezolvarea problemelor la originea lor, prin susţinerea eforturilor Turciei de a controla fluxul de imigranţi şi prin aplicarea efectivă a acordurilor de expulzare încheiate cu ţări terţe cheie.

Ulterior, cei doi premieri au vizitat directoratul general al poliţiei de frontieră din oraşul Elhovo, unde adjunctul ministrului bulgar de interne, Filip Gunev, a prezentat delegaţiei britanice organizarea controlului la frontieră, sistemul de supraveghere video şi alte măsuri luate pentru a opri, verifica şi înregistra imigranţii ilegali.

Conform datelor Ministerului bulgar de Interne, circa 29.300 de imigranţi ilegali, în principal sirieni, irakieni şi afgani, au fost reţinuţi în 2015, iar 5.150 au primit statutul de refugiat.

Securitatea la frontiera bulgaro-turcă a fost întărită prin suplimentarea numărului de ofiţeri, inclusiv prin specialişti ai Frontex.

Cameron a spus că este impresionat de eficienţa securităţii şi că Bulgaria ar putea servi ca exemplu de succes privind respectarea criteriilor Schengen.

În opinia premierului britanic, este important ca Europa să aibă graniţe externe securizate şi că, în cazul Bulgariei, se vede că prim-ministrul Borisov şi guvernul sunt cu adevărat angajaţi în această problemă.

Cameron a reamintit că Bulgaria are graniţă maritimă şi terestră cu Turcia, pe care autorităţile bulgare reuşesc să o protejeze cu succes. El a mai spus că este nevoie ca Bulgaria să fie sprijinită în sarcinile importante pe care le îndeplineşte.

Premierul britanic a spus că ţările europene care se confruntă cu valul de imigranţi ar trebuie să înveţe de la Bulgaria pentru a-şi îmbunătăţi controlul graniţelor externe, potrivit Novinite.

Borisov a subliniat că Bulgaria dă dovadă de responsabilitate în îndeplinirea angajamentelor rezultate din apartenenţa la UE. Potrivit acestuia, măsurile adoptate de Sofia asigură securitatea atât a cetăţenilor bulgari, cât şi a celor europeni.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...