Independenţa va însemna pentru Scoţia „mai multe impozite şi mai puţine servicii” – premierul britanic

Scoţia va trebui să aleagă între 'mai multe impozite şi mai puţine servicii' dacă optează pentru independenţă la referendumul programat pentru 18 septembrie, a anunţat joi guvernul britanic în concluziile sale la un raport de 1.400 de pagini, transmite AFP.
Economica.net - vin, 20 iun. 2014, 05:16
Independenţa va însemna pentru Scoţia

În acest raport, care reuneşte analizele şi părerile formulate de sute de experţi asupra subiectului în cauză, un spaţiu foarte larg este acordat avantajelor economice ale rămânerii Scoţiei în cadrul Regatului Unit.

Problema a căpătat în ultimele săptămâni aspectul unei lupte a datelor statistice. Adept înflăcărat al independenţei, premierul scoţian, Alex Salmond, a dat asigurări că fiecare locuitor va câştiga 1.000 de lire sterline în plus în cazul unei victorii a secesioniştilor la referendum.

Guvernul britanic, favorabil menţinerii actualei situaţii, la fel ca principalele trei partide din Marea Britanie, a replicat că, din contră, ar trebui să rămână uniţi pentru a beneficia de un bonus de 1.400 de lire pe an.

În concluziile date publicităţii joi, Londra insistă asupra faptului că ‘finanţele scoţiene sunt mai solide făcând parte din Regatul Unit’, dat fiind deficitul bugetar al Scoţiei, ‘mai important decât deficitul britanic total’.

Rămânerea în Regatul Unit le-ar mai permite scoţienilor să plătească ‘mai puţine impozite’, beneficiind în acelaşi timp de ‘cheltuieli publice mai importante’, potrivit specialiştilor care au contribuit la raport.

Un guvern scoţian independent ‘ar fi obligat să aleagă între a majora impozitele şi a reduce costul serviciilor publice, sau chiar amândouă’, menţionează documentul amintit.

Pe lângă avantajele lirei sterline, guvernul subliniază ‘vasta reţea a Regatului Unit’ care ‘promovează firmele şi produsele scoţiene peste tot în lume’. Raportul se referă, de asemenea, la problema apartenenţei la Uniunea Europeană, reamintind că Scoţia independentă va trebui să îşi depună candidatura pentru a adera la UE.

Guvernul britanic afirmă că, în stadiul actual, Scoţia este ‘câştigătoare pe ambele tablouri’, pentru că dispune de un parlament ‘puternic’ şi, totodată, ‘împarte riscurile şi resursele cu alte regiuni ale Regatului Unit’.

Cele mai recente sondaje asupra referendumului pentru autodeterminare indică un avans peste zece procente al partizanilor rămânerii în cadrul Regatului Unit.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...