Cameron promite puteri sporite Scoţiei, dar exclude autonomia bugetară totală şi un nou referendum de independenţă

Premierul britanic David Cameron a asigurat vineri că îşi va respecta promisiunea de a acorda o autonomie sporită Scoţiei, dar a exclus posibilitatea de a-i oferi o autonomie bugetară totală, precum şi cea a unui nou referendum de independenţă, transmite AFP.
Economica.net - sâm, 16 mai 2015, 07:58
Cameron promite puteri sporite Scoţiei, dar exclude autonomia bugetară totală şi un nou referendum de independenţă

El a făcut această declaraţie după întâlnire avută cu lidera Partidul Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon, formaţiune ce a provocat o adevărată surpriză la scrutinul legislativ de pe 7 mai, obţinând 59 de mandate de deputat în Camera Comunelor.

Premierul conservator a mai precizat că propunerile Comisiei Smith privind transferul mai multor atribuţii către autorităţile scoţiene ‘vor fi menţionate în discursul Reginei şi vor fi respectate integral’, iar dacă vor exista şi alte propuneri, el le va studia.

În discursul tradiţional pe care-l va rosti pe 27 mai, Regina Elisabeta a II-a va prezenta programul legislativ pentru următorii cinci ani al noului executiv condus de Cameron, în acest program urmând să se regăsească şi un text privind transferul de noi atribuţii către autorităţile scoţiene. Deşi este citit de regină în faţa parlamentului, discursul este redactat de guvern.

Totuşi, liderul conservator a ţinut să precizeze că nu este de acord cu solicitarea formulată de Nicola Sturgeon privind o autonomie bugetară totală a Scoţiei, recunoscând totodată că această divergenţă nu va putea fi soluţionată într-un orizont de timp apropiat.

În declaraţia dată după întâlnirea cu Cameron, lidera SNP a susţinut că popularitatea în creştere a acestei formaţiuni, reflectată în succesul ei la legislative, justifică transferul de ‘noi puteri substanţiale’ către Scoţia, mai ales în ceea ce priveşte impozitarea companiilor şi salariul minim pe economie.

Pe de altă parte, şeful executivului de la Londra a declarat că referendumul de anul trecut privind independenţa Scoţiei, în urma căruia scoţienii au decis rămânerea în Regatul Unit, este ‘o oportunitate care apare o dată în viaţă’, el excluzând posibilitatea unui nou referendum privind separarea Scoţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat miercuri că Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului....
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
Ministerul Energiei anunță astăzi lansarea procedurii competitive – Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea ...
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape 50%”
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape ...
Wizrom Software, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de software de business din România, a înregistrat ...
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș, a anunțat compania într-un comunicat de presă.