1EUR = 4.8316 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Campania referendumului privind Brexitul s-a reluat. Tabăra care sprijină rămânerea în UE ia un uşor avans în sondaje

Campania premergătoare referendumului la care britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie în chestiunea Brexitului (ieşirea din Uniunea Europeană) s-a reluat duminică, după trei zile de pauză ce au urmat asasinării deputatei laburiste, Jo Cox, iar ultimele sondaje arată o revenire a taberei 'In' (ce sprijină rămânerea în blocul comunitar), în timp ce tabăra 'Leave' se teme că această crimă ar putea influenţa decisiv rezultatul referendumului, relatează agenţia Reuters, preluată de Agerpres. 

19 iun, 2016 | Agerpres

Politicienii din cele două tabere au publicat duminică articole în presă şi au dat interviuri centrate pe temele care au dominat campania, respectiv economia şi imigraţia.

Astfel, premierul David Cameron, liderul taberei 'In', le-a cerut britanicilor să reflecteze la implicaţiile economice negative ale unei eventuale părăsiri a blocului comunitar, cum ar fi riscul unei recesiuni economice, subliniind că ei vor face pe 23 iunie o alegere 'existenţială' şi atunci nu va mai exista cale de întoarcere. În schimb, reprezentanţii taberei 'Leave' susţin că, dimpotrivă, o ieşire din UE ar îmbunătăţi situaţia economica a ţării, unul din argumentele lor fiind că Marea Britanie nu va mai fi nevoită să contribuie la bugetul comunitar.

Cât despre imigraţie, subiectul care a inflamat cel mai mult campania, ambele tabere şi-au reluat acuzaţiile reciproce. În timp ce George Osborne, ministru de finanţe şi reprezentant al taberei 'In', a calificat drept 'dezgustător şi josnic' un poster al taberei 'Leave' cu un şir de refugiaţi, unul dintre reprezentanţii acesteia din urmă, Nigel Farage, a acuzat UE că nu a reuşit să controleze imigraţia şi a compromis securitatea Europei primind printre refugiaţi şi extremişti islamişti.

Dinspre ambele tabere au fost exprimate regrete faţă de uciderea deputatei laburiste Jo Cox, o susţinătoare activă a rămânerii Marii Britanii în UE şi a politicii de deschidere faţă de imigranţii extracomunitari. Dar Nigel Farage a sugerat că acest asasinat are un efect advers asupra campaniei taberei sale şi ar putea influenţa votul.

Deocamdată nu au fost publicate sondaje realizate după ziua de joi, când deputata laburistă a fost împuşcată şi înjunghiată de un individ ale cărui motivaţii sunt încă neclare, dar ultimele sondaje efectuate până la acel moment indică o uşoară revenire a taberei 'In'. Un sondaj arată 45% opinii favorabile rămânerii în UE, faţă de 42% pentru Brexit. Un uşor avans al taberei 'In' se observă şi în alte sondaje publicate sâmbătă, însă încă un sondaj arată cele două tabere umăr la umăr, aşadar tabloul general caracterizează în continuare un electorat foarte divizat.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO