Campanie de informare privind necesitatea interzicerii fumatului în spaţiile publice, lansată la MS

O campanie naţională de informare privind necesitatea interzicerii fumatului în spaţiile publice a fost lansată marţi de Asociaţia Tinerii Uniţi, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii (MS).
Economica.net - mar, 07 iul. 2015, 12:57
Campanie de informare privind necesitatea interzicerii fumatului în spaţiile publice, lansată la MS

Expertul în politici şi programe de sănătate al Asociaţiei Tinerii Uniţi Ioana Tomuş a spus că se va dezvolta o campanie online de informare referitoare la efectele nocive ale tutunului şi o platformă de informare, prevenire şi asistenţă în mediul online care să conţină cele patru componente necesare unei intervenţii de impact: informare în baza unor evidenţe ştiinţifice, prevenire prin asigurarea unui pachet de strategii de diminuare a situaţiilor de risc şi renunţare la fumat, asistenţă prin accesul la ajutor specializat chiar în cadrul platformei, respectiv tratament prin facilitarea accesului la centrele specializate din cadrul programului naţional pentru renunţare la fumat.

‘Campania va merge foarte mult pe dimensiunea de social media, Facebook, va fi vorba despre un set de filmuleţe de informare, materiale video de informare a publicului tânăr referitor la ceea ce înseamnă strategii de evitare a situaţiilor de risc. Am vrea să facem şi o animaţie ca să le arătăm celor care consumă sau se expun fumului de ţigară efectul asupra organismului. Pagina Stopfumat.eu urmează să fie updatată şi o să se transforme într-o platformă de intervenţii scurte şi strategii de management în cazul situaţiilor de risc cu privire la consumul de tutun’, a afirmat Ioana Tomuş.

Potrivit acesteia, campania se va derula până în octombrie.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu a declarat că ministerul susţine iniţiativa legislativă de modificare a Legii 349/2002 prin care se propune interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise.

De asemenea, medicul Magdalena Ciobanu a precizat că, potrivit Eurobarometrului european referitor la atitudini ale europenilor faţă de tutun şi ţigările electronice publicat pe 30 mai, România se menţine pe aceeaşi poziţie în topul fumătorilor din Europa – locul 10 în 2011 şi 11 în 2014.

Ciobanu a menţionat că ponderea cea mai mare de fumători este în rândul celor cu vârsta între 25 şi 39 de ani, 80% dintre respondenţi afirmând că se fuma în bar atunci când au fost într-un astfel de local în ultimele şase luni faţă de media europeană de 25% şi de nivelul cel mai mic de 2% din Suedia.

Potrivit Asociaţiei Tinerii Uniţi, bolile provocate de fumat sunt principalele cauze de îmbolnăvire şi deces prematur în România, 80% dintre decese fiind cauzate de bolile cardiovasculare, iar peste 10% dintre cheltuielile cu bolnavii de cancer au fost efectuate pentru diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu cancer pulmonar.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...