Campanie de rebranşare la termoficare, la Cluj: Preţul gazului aproape se va dubla până în 2018

Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a început o campanie de informare privind rebranşarea locuinţelor în care proprietarii au renunţat la sistemul centralizat şi şi-au montat centrale termice de apartament, avertizându-i pe oameni că până în anul 2018 preţul la gaz aproape se va dubla.
Economica.net - vin, 16 aug. 2013, 10:41
Campanie de rebranşare la termoficare, la Cluj: Preţul gazului aproape se va dubla până în 2018

Reprezentanţii RAT distribuie foştilor consumatori ai regiei fluturaşi cu mesajul „Sistemul centralizat de termoficare, o soluţie eficientă şi sigură”, în care se arată că se oferă posibilitatea rebranşării gratuite pentru cei care s-au debranşat, astfel încât să beneficieze de un preţ subvenţionat al agentului termic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Avantajele sistemului centralizat sunt predictibilitatea costurilor (165 lei/ gigacalorie) în condiţiile creşterii constante cu 10 – 12 la sută anual a preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienţă ridicată demonstrată în sistemele centralizate moderne vest – europene (Finlanda, Danemarca, Germania), siguranţă în exploatare şi monitorizare permanentă a funcţionării sistemului. În conformitate cu calendarul convenit de Guvernul României cu FMI, preţul gazului a fost în iulie 2013 de 109,20 lei /MWh, în timp ce în octombrie 2018 va ajunge la 197,21 lei/ MWh”, se arată în materialele informative.

Directorul RAT, Emil Miron, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce a investit în modernizarea reţelei de termoficare şi a centralelor termice şi caută soluţii pentru a menţine un preţ cât mai scăzut al gigacaloriei.

„Am realizat în ultima perioadă un volum important de investiţii, canalizate pe înlocuirea unor cazane, arzătoare, schimbătoare de căldură cu performanţe depăşite, cu unele care au randament de peste 95 la sută. Efortul are şi o ţintă, şi anume asigurarea unui confort termic pentru clujeni comparabil cu cel din statele UE şi un preţ al energiei termice cât mai scăzut. Suntem pregătiţi în orice clipă să rebranşăm apartamentele care au montate centrale proprii, şi am lansat o campanie în acest sens. Este o competiţie firească între două tehnologii, care se duce în primul rând în zona preţurilor, a facturilor achitate de consumatori. Facturile noastre se pot compara oricând, se află de trei ani în conturul facturilor de gaz plătite de un consumator care are microcentrală. Acest lucru nu se va mai întâmpla în perioada următoare şi este de important de reţinut faptul că dacă vom compara preţul plătit pe gigacaloria furnizată de RAT, de 165 de lei, cu preţul pe gaz pentru aceeaşi gigacalorie furnizată de o microcentrală, rezultă că spre sfârşitul anului acesta din urmă va fi cu 10 la sută mai mare. Creşterea va continua în 2014, preţurile la gaz vor creşte cu alte 10 la sută, astfel că se va ajunge la finalul anului viitor la o diferenţă de 20 la sută între preţul producerii energiei furnizate de RAT şi preţul producerii energiei obţinută prin microcentrală de apartament”, a spus Miron.

Acesta a adăugat că oferta făcută consumatorilor care au optat în anii trecuţi pentru instalarea centralelor de apartament, de a se rebranşa la sistemul centralizat de termoficare, este „fezabilă”.

„Ne putem gândi şi la varianta în care cel care decide să se reîntoarcă la noi, în sistemul centralizat de termoficare, să îşi păstreze microcentrala de apartament, ca şi echipament de rezervă, pe care să îl poată porni când va dori dacă ceea ce spunem noi că oferim nu se îndeplineşte”, a afirmat directorul RAT.

Întrebat dacă RAT Cluj-Napoca poate garanta că actualul preţ al gigacaloriei, de 165 de lei, furnizat de regie, va rămâne neschimbat o perioadă mai îndelungată, acesta a răspuns că instituţia pe care o conduce militează pentru păstrarea actualului preţ.

„Decizia privind preţul energiei termice plătit de populaţie aparţine Consiliului Local Cluj-Napoca. Garantăm că pentru acest an, preţul de 165 de lei pe gigacalorie nu va înregistra nicio creştere. Apreciem, din informaţiile şi analizele noastre, că şi în anii următori preţul ar putea să rămână la acest nivel, dar decizia nu este a noastră, ci a CL. Vom milita pentru păstrarea acestui preţ, în condiţiile în care eforturile noastre se îndreaptă spre diminuarea costurilor pentru producerea energiei şi păstrarea unui tarif accesibil pentru populaţie”, a declarat Emil Miron.

Acesta a menţionat că în anii 2002 – 2003, când au început să se monteze în număr mare primele centrale de apartament, au fost aduse multe astfel de echipamente la mâna a doua, care trebuie acum înlocuite.

„Dacă o centrală de apartament produce o energie mai scumpă decât cea produsă în sistemul centralizat, înseamnă că nu există nicio raţiune să cumperi alt echipament care să producă energie şi mai scumpă în viitor. Oricine poate verifica aceste aspecte”, a spus Miron.

Potrivit acestuia, faţă de numărul de debranşări înregistrat în urmă cu şapte-opt ani, de 4.000 – 5.000 de apartamente, anul trecut debraşările au scăzut la 1.500, iar în perioada aprilie – august 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul celor care au solicitat debranşarea s-a redus cu 25 la sută.

„Este un ritm de descreştere a debranşărilor de la reţeaua centralizată de termoficare şi de stabilizare a numărului de clienţi pe care îl avem”, a mai declarat Emil Miron.

RAT Cluj-Napoca are un număr de 110 centrale şi puncte termice, complet automatizate şi conectate online în dispeceratul propriu. Regia deserveşte peste 1.500 de asociaţii de proprietari, cu 32.300 de apartamente şi circa 80.000 de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...