Câmpeanu: Repararea nedreptăţilor din recalcularea pensiilor speciale, numai prin legislaţie

Discrepanţele şi nedreptăţile create prin modificarea în 2010 şi 2011 a legislaţiei pensiilor ar putea fi reparate în totalitate numai prin adoptarea de către Parlament a legislaţiei corespunzătoare, a declarat, marţi, la Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, ministrul de Muncii, Mariana Câmpeanu.
Economica.net - mar, 19 feb. 2013, 19:37
Câmpeanu: Repararea nedreptăţilor din recalcularea pensiilor speciale, numai prin legislaţie

‘Nicio recalculare nu se face, aşa, că vrea un ministru. Trebuie dată o lege în acest scop. Nu puteam eu să anunţ că vom recalcula toate pensiile de pe Glob, că aşa vrea Mariana Câmpeanu. Există o lege şi o procedură în acest scop. Nu se face nicio recalculare de dragul recalculării. Se fac recalculări constant, aşa cum prevede legea. Sau, dacă se doreşte să se schimbe un sistem, aşa cum s-a făcut cu introducerea pensiilor militare în sistemul public, şi au fost recalculate toate, atunci s-a dat o lege specială în acest sens’, a declarat ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În legătură cu situaţiile semnalate în raportul special al Avocatului Poporului, ministrul Muncii a arătat că se caută la nivelul Executivului o rezolvare.

‘Problema pe care o avem de rezolvat este ce se întâmplă cu acele persoane cărora, printr-un abuz, nu li s-au păstrat drepturile câştigate şi vom căuta în Guvern o soluţie, aşa cum a anunţat premierul, încă de anul trecut. Nu am găsit-o încă’, a spus Mariana Câmpeanu.

În continuare, aceasta a arătat că atât legile care se referă la cadrele din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cât şi calculul pensiilor respective se fac în instituţiile de resort, respectiv la Ministerul Apărării, la cel de Interne şi la Serviciul Român de Informaţii.

‘Niciodată, legile şi calculul pensiilor din sistemul de Apărare nu s-au făcut la Ministerul Muncii. Ele s-au făcut de specialiştii din instituţiile respective (n.r în Casele Sectoriale). Ca atare, dacă o măsură legislativă vine de la aceste ministere, o vom analiza şi va fi prezentată Parlamentului , dacă va avea acceptul Guvernului’, a subliniat Câmpeanu, adăugând că, ‘pe măsură ce vom putea repara o nedreptate sau o inadvertenţă, o vom face’.

În intervenţia sa, ministrul Muncii a apreciat utilitatea şi multitudinea aspectelor abordate în raportul întocmit de Avocatul Poporului.

‘Este un raport extraordinar de binevenit şi chiar dacă nu e perfect, este o analiză atotcuprinzătoare a ceea ce s-a întâmplat în sistemul de pensii în ultimii trei ani. Raportul scoate în evidenţă aspectele negative care au influenţat viaţa multor oameni, pentru că s-au creat multe nedreptăţi şi chiar disfuncţionalităţi în sistemul de pensii, care au avut un efect contrar intenţiilor Guvernului de la vremea respectivă’, a subliniat Mariana Câmpeanu.

Vicepreşedintele Comisiei pentru muncă, deputatul Adrian Solomon, a spus că elaborarea legii pensiilor ocupaţionale nu va rezolva situaţia actuală, deoarece aceasta se referă la viitorii pensionari, nu la cei aflaţi în plată.

‘Legea pensiilor ocupaţionale nu va rezolva, aşa cum a spus şi doamna ministru, problema celor care au pierdut drepturi sau care rămân pe dinafară, fiind la pensie, pentru că nu mai au cum să contribuie de acum încolo la un sistem ocupaţional ca să-şi suplimenteze venitul. Deci, ce facem cu acei diplomaţi, aviatori, parlamentari sau militari care şi-au văzut drepturile afectate’?, a declarat Solomon.

În opinia sa, propunerea deputatului Cristina Ancuţa Pocora de înfiinţare a unei subcomisii speciale sau a unui grup de lucru în cadrul Comisiei pentru muncă, care să se ocupe de problema complexă a pensiilor, ar fi o soluţie.

‘O comisie de lucru pe pensii ar putea să funcţioneze în cadrul Comisiei noastre, dar este necesar un ok de la Guvern şi o discuţie prealabilă cu Fondul Monetar Internaţional, cel care creditează credibilitatea financiară a României’, a precizat Solomon.

Acesta a menţionat că soluţia pentru problemele prezentului ar trebui să vină dinspre Guvern, parlamentarii fiind de acord să o examineze.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, deputatul Florin Iordache i-a îndemnat pe colegii săi să facă uz de iniţiativă parlamentară, dar având în vedere şi aspectele financiare.

‘Ar trebui să faceţi uz de iniţiativă parlamentară (…), dar este nevoie şi de susţinere financiară în acest scop, pentru că nu legiferăm doar pentru a face pe placul unei categorii sociale’, a spus Iordache.

Adjunctul avocatului poporului, Valer Dorneanu, a arătat că raportul înaintat Camerei Deputaţilor referitor la desfiinţarea pensiilor militare s-a bazat cu precădere pe informaţiile culese de la asociaţiile şi organizaţiile de pensionari, având în vedere că datele furnizate de autorităţile specializate ale statului, cum ar fi instanţele judecătoreşti, Ministerul Muncii şi instituţiile subordonate, au avut fie un caracter parţial, fie au lipsit.

‘Nu am putut face o analiză profundă a situaţiei, pentru că nu am avut la dispoziţie date complete’, a arătat Valer Dorneanu.

Acesta a subliniat caracterul neunitar al deciziilor luate de instanţele judecătoreşti, uneori chiar acelaşi complet de judecată dând în speţe identice soluţii diferite, precum şi aplicarea sau ignorarea prevederilor legale. În acest sens, a dat exemplul pensiilor militare care, în urma recalculării, ar fi trebuit, potrivit legii, să rămână la acelaşi nivel dacă rezultatul al fi fost inferior nivelului în plată.

În aceeaşi ordine de idei, adjunctul avocatului poporului a spus că ‘principiul contributivităţii nu a fost aplicat în mod unitar şi nici corect’, creându-se discrepanţe şi nemulţumiri concretizate în ‘zeci de plângeri individuale şi ale organizaţiilor sau asociaţiilor militarilor, diplomaţilor, piloţilor’.

Membrii Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor au dezbătut marţi raportul special al Avocatului Poporului cu privire la consecinţele eliminării pensiilor de serviciu.

Raportul Avocatului Poporului, înaintat Camerei Deputaţilor la data de 5 februarie, analizează situaţia creată de actele normative adoptate în 2010 şi 2011, cu privire la legislaţia din domeniul pensiilor.

Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...