1EUR = 4.7669 RON | Bucureşti 19 º

News

Campioni la creșterea exporturilor de plante proteice: România amenință Franţa, cel mai mare producător european

România se luptă cu Franţa pentru poziţia de lider în clasamentul celor mai mari exportatori de produse proteice din Europa. În ultimii zece ani, exporturile din România au crescut de 8,5 ori, soia, mazărea, lintea și fasolea autohtonă ajungând cu precădere în Africa și Asia.

14 mar, 2018 | ECONOMICA.net

România a devenit al treilea cel mai mare exportator de plante proteice din Europa și statul cu cea mai mare creștere în ultimii zece ani (perioada 2005-2015), indică un raport al Comisiei Europene, care este tot mai preocupată să crească importanța acestor plante la nivel european. "România a raportat o creștere impresionantă în exportul net de plante proteice (COP). Dacă performanța va fi menținută, România va amenința poziția Franței, cel mai mare exportator net de plante proteice al Europei", se arată în raport.

Potrivit sursei citate, în 2015 (ultimele date disponibile), țara noastră a exportat peste 12 milioane de tone de plante proteice, de 8,5 ori mai mult decât în urmă cu zece ani. Cele mai mari creșteri au fost către statele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, dar s-a păstrat totuși un echilibru în ceea ce privește creșterea exporturilor către statele UE. Algeria, Arabia Saudită și Maroc au fost cei mai importanți importatori.

Spre comparație, exporturile Franței au totalizat 37,5 milioane de tone, față de 32,6 milioane de tone în urmă cu zece ani, iar ale Germaniei s-au cifrat la 16,9 milioane de tone, față de 13,2 milioane de tone în 2005.

"Volumele exportate au crescut abrupt în perioada analizată, cu aproximativ 42 de milioane de tone (plus 50%). Mare parte din această creștere a fost generată de exporturile către țările din lumea a treia, care au importat cu 111% mai mult. Din punct de vedere al exportatorilor, cele mai semnificative majorări s-au înregistrat de către statele membre printre care  România (plus 750%), Polonia (412%), Bulgaria (219%), Ungaria (49%). Atât statele vestice cât și cele din Est au raportat creșteri mai mari la exporturile către statele non-UE decât la exporturile în cadrul UE", se mai arată în raportul Comisiei Europene.

De altfel, America de Sud a importat aproximativ 60% din cantitățile exportate de statele UE, în special soia, în timp ce America de Nord și restul de state din afara blocului comunitar au importat câte 17%, cu precădere soia.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO