Canada şi Mexicul, gata să redeschidă cu Trump subiectul Tratatului de liber schimb nord-american

Canada şi Mexicul sunt gata să redeschidă subiectul Tratatului de liber schimb nord-american (NAFTA), aşa cum doreşte preşedintele ales Donald Trump, care evocase, pe timpul campaniei electorale americane, chiar abrogarea acestuia, transmite AFP.
Economica.net - joi, 10 nov. 2016, 21:42
Canada şi Mexicul, gata să redeschidă cu Trump subiectul Tratatului de liber schimb nord-american

‘Dacă americanii vor să vorbim de NAFTA sau orice alt acord comercial, Canada este întotdeauna deschisă pentru a discuta cu ei’, a indicat joi premierul canadian, Justin Trudeau, apărător fervent al comerţului liber.

Cu o zi înainte, ministrul mexican de externe, Claudia Ruiz Massieu, relevase la CNN că ascensiunea lui Donald Trump la Casa Albă reprezintă ‘ocazia de a reflecta dacă trebuie să modernizăm’ tratatul economic ‘de o manieră care să fie şi mai avantajoasă pentru cele trei ţări semnatare’.

Donald Trump a pledat de-a lungul campaniei pentru o reîntoarcere a SUA către mai mult protecţionism, evocând de numeroase ori o renegociere, chiar o abrogare a NAFTA.

Acest tratat a fost semnat de Washington şi Otawa în 1989, fiind cinci ani mai târziu extins cu Mexic.

Dar, pentru şeful guvernului liberal canadian, o eventuală renegociere trebuie să permită ‘să vedem cum pot să obţină mai multe avantaje lucrătorii şi cetăţenii celor două ţări şi cum să mărim creşterea economică’.

‘Guvernele ‘trebuie să se asigure că (…) mai multe persoane resimt în cele trei ţări beneficiile acestui acord de integrare’, a arătat şi Ruiz Massieu.

Justin Trudeau a indicat totodată că a discutat miercuri seara cu Donald Trump. ‘Apelul a fost scurt, dar este un început puternic pentru ceea ce va fi o relaţie constructivă’, a relevat joi premierul canadian.

Viitorului preşedinte american ‘i-am spus cât de importantă este relaţia (între cele două ţări nord-americane), cât de nerăbdător sunt să continui să muncesc pentru promovarea intereselor canadiene şi a oportunităţilor pentru toţi şi că ambele noastre ţări au multe de realizat împreună’, a continuat Trudeau.

Şi preşedintele mexican, Enrique Pena Nieto, a anunţat miercuri că a discutat, prin telefon, cu Donald Trump, cu care se va întâlni înainte de preluarea mandatului de către acesta, prevăzută pentru 20 ianuarie, urmând să stabilească un program de lucru comun.

Mexicul doreşte să discute fără întârziere despre NAFTA cu echipa de tranziţie a lui Trump, chiar înainte de preluarea funcţiei, a notat ministrul mexican de externe.

Parteneri comerciali privilegiaţi, cu economii profund integrate datorită în special NAFTA, Canada şi SUA au realizat schimburi de 670 de miliarde de dolari americani în 2015.

Comerţul bilateral între Mexic şi SUA s-a ridicat la 531 miliarde de dolari anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...