1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

News

Canada va recunoaşte studiile specialiştilor români - noul acord economic şi comercial CETA

Noul acord economic şi comercial dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA) va permite specialiştilor români să profeseze în statul nord-american, unde le vor fi recunoscute studiile, a declarat, marţi, ambasadorul Canadei la Bucureşti, Kevin Hamilton, într-o conferinţă pe această temă, organizată în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

04 apr, 2017 | Agerpres

'Tratatul este realizat într-o asemenea manieră încât va facilita accesul specialiştilor din UE pe piaţa muncii din Canada. Atât specialiştii canadieni, cât şi cei români, vor avea studiile recunoscute reciproc, o situaţie de care vor beneficia companiile din ambele ţări care exportă echipamente sau din sectoarele IT, telecom sau software. În plus, acest lucru poate fi benefic pentru întreprinderile mici şi mijlocii care nu îşi permit să angajeze personal în Canada şi trebuie să furnizeze servicii direct din România. CETA va facilita transferul de personal de cealaltă parte a Atlanticului şi va permite companiilor să trimită personal pentru mentenanţa echipamentelor şi creează un cadrul pentru recunoaşterea calificărilor profesionale din sectoare precum arhitectura sau contabilitatea', a spus ambasadorul.

El a arătat că, odată cu acordul CETA, companiile româneşti vor putea avea acces la licitaţiile organizate de autorităţile canadiene, atât la nivel federal, provincial, precum şi la nivel municipal.

'CETA va crea vaste oportunităţi noi în UE şi în Canada, va deschide noi pieţe pentru exportatori, joburi de înaltă calitate pentru muncitori şi va stabili legături apropiate între ţările europene şi Canada. După intrarea în vigoare a acordului, potenţialul dintre comerţul bilateral dintre Canada şi statele UE este aşteptat să urce cu 23%. Exporturile Uniunii Europene vor creşte anual cu 17 miliarde de euro. Totodată, acordul ar putea însemna o creştere a PIB-ului Uniunii Europene cu 11,6 miliarde de euro', potrivit lui Hamilton.

Pentru România, ca stat membru UE, acordul va aduce beneficii directe, precum reducerea de taxe pentru comerţul de mărfuri, limitarea barierelor tarifare, facilitarea investiţiilor, acces la licitaţiile guvernamentale, protecţie a drepturilor intelectuale, mobilitatea muncii, protecţia muncii şi a mediului.

'Cel mai notabil efect imediat va fi eliminarea tarifelor pentru aproape toate bunurile şi serviciile româneşti exportate în Canada. (...) În acest moment, peste 300 de companii româneşti de toate mărimile, din toată România, exportă o paletă largă de bunuri şi servicii către Canada. Câteva exemple includ: îmbrăcăminte şi încălţăminte, echipamente pentru industria energiei nucleare, echipamente electrice şi cereale. Valoarea actuală a exporturilor româneşti în Canada depăşeşte 200 de milioane de euro, cu un potenţial mare de creştere odată cu CETA', a adăugat ambasadorul.

El a mai spus că peste 40.000 de joburi ajută la realizarea acestor exporturi, iar extinderea acordurilor va crea oportunităţi pentru noi locuri de muncă.

'Exportul de instalaţii şi echipamente electrice înseamnă aproape 20% din exporturile româneşti în Canada. După intrarea în vigoare a CETA, tarife de până la 9% pentru aceste mărfuri vor fi eliminate imediat', a mai arătat diplomatul canadian.

Hamilton a subliniat faptul că CETA este un acord istoric.

'2017 este un an special pentru Canada: nu doar că aniversăm 150 de ani de la înfiinţarea confederaţiei, dar ne şi bucurăm de intrarea în vigoare a celui mai progresist şi cuprinzător acord de liber schimb care a fost semnat vreodată atât de Canada, cât şi de Uniunea Europeană', a adăugat diplomatul.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO