Canada va trimite în Europa de est şase avioane de vânătoare F-18

Canada va desfăşura şase avioane de vânătoare F-18 în Europa de est pentru a participa la întărirea capacităţilor NATO în contextul agravării crizei din Ucraina, a anunţat joi premierul canadian Stephen Harper, transmit AFP şi Efe.
Economica.net - joi, 17 apr. 2014, 18:13
Canada va trimite în Europa de est şase avioane de vânătoare F-18

Media canadiene au indicat că avioanele vor fi staţionate în Polonia, dar biroul premierului a refuzat deocamdată să confirme această informaţie, menţionează AFP.

Anunţul guvernului canadian vine în urma declaraţiilor de miercuri ale secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în sensul că Alianţa nord-atlantică va dispune de ‘mai multe avioane în aer, mai multe nave pe mare şi va întări pregătirea forţelor sale terestre’.

NATO este deja pe cale de a-şi intensifica activitatea de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor baltice, unde trăiesc puternice minorităţi rusofone, ceea ce stârneşte temeri în rândul liderilor aliaţi cu privire la o ‘contaminare’ de la problemele din Ucraina.

‘Canada continuă să condamne ferm ocupaţia rusă ilegală din Ucraina, ca şi gesturile militare provocatoare din partea Rusiei’, a mai afirmat premierul canadian, într-o conferinţă de presă.

‘Recunoaştem necesitatea sporirii securităţii şi stabilităţii în Europa centrală şi în Europa de est’, a adăugat el, evocând măsurile luate de guvernul său, care, pe lângă desfăşurarea celor şase avioane de luptă, mai cuprind trimiterea a ‘până la 20 de ofiţeri de Stat Major’ la cartierul general al NATO de la Bruxelles, pentru a ‘participa la eforturile de planificare ale NATO’.

Franţa a anunţat mai devreme joi că va desfăşura până la finele lunii mai multe avioane de vânătoare în cadrul misiunii NATO de supraveghere a spaţiului aerian baltic, iar Marea Britanie, Germania şi Danemarca şi-au propus de asemenea serviciile, aminteşte France Presse.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Lista cu aceia care au reuşit să genereze vouchere în etapa II-a „Rabla pentru electrocasnice” va fi publicată vineri
Lista cu aceia care au reuşit să genereze vouchere în etapa II-a „Rabla pentru electrocasnice” va fi publicată ...
 Lista finală cu persoanele care au reuşit să genereze vouchere în etapa a II-a a programului "Rabla pentru electrocasnice" ...
Teste obligatorii Covid-19 în Norvegia, chiar şi pentru cei complet vaccinaţi
Teste obligatorii Covid-19 în Norvegia, chiar şi pentru cei complet vaccinaţi
Călătorii în Norvegia sunt obligaţi să efectueze un test de coronavirus la sosirea în ţara scandinavă începând ...
Vaccinare la Wizz Air: Peste 90% dintre membrii echipajului de bord sunt acum vaccinați
Vaccinare la Wizz Air: Peste 90% dintre membrii echipajului de bord sunt acum vaccinați
Wizz Air a anunțat că peste 90% dintre membrii echipajului de bord sunt acum vaccinați și că termenul de 1 decembrie, ...