Canadianul ce a preluat pompele româneşti acuză presiuni ale statului. AAAS: „Nu ştim despre ce vorbeşte”

Canadianul ce a preluat Aversa Bucureşti acuză statul că face presiuni asupra sa, că a încercat să-i impună un partener privat, şi că-l sufocă cu controale, pentru a-i bloca activitatea comercială
Florin Cojocaru - lun, 17 feb. 2014, 11:11
Canadianul ce a preluat pompele româneşti acuză presiuni ale statului. AAAS:

Compania Aversa Manufacturing , ce a preluat producţia de pompe a societăţii falimentare Aversa Bucureşti, acuză, prin vocea reprezentatului Michael Topolinsky, statul că vrea să-i impună cu forţa un partener şi că trimite controale peste controale la sediul societăţii, care îi împiedică activitatea normală. Mai mult, reprezentanţii Aversa spun că statul foloseşte un proces de contestare a privatizării pe care AAAS l-a deschis imediat după tanzacţia prin care producătorul de pompe a fost cumpărat.

„La două săptămâni după ce am câştigat licitaţia, am fost contactaţi de un reprezentant al AAAS care ne-a impus acceptarea unui partener privat recomandat de această autoritate. Am refuzat să ne lăsăm intimidaţi, fapt care a dus la continuarea acestui proces”, a declarat Michael Topolinski, preşedintele Aversa Manufacturing, într-un comunicat. Acesta mai spune că, în cele patru luni de la câştigarea licitaţiei, fabrica şi partenerii săi au avut parte de 11 controale ale diferitelor instituţii ale statului.

Ce spune AAAS?

„Cine, domnule, să spună cine face presiuni şi cum se numeşte firma ce s-ar vrea impusă la Aversa? Aşa, putem vorbi orice. Mai mult, le atrag atenţia reprezentanţilor Aversa că AAAS nu se ocupă de relaţiile comerciale şi contractuale ale fabricii. Asta e chiar treaba societăţii Aversa. Noi, în calitate de creditor majoritar, am avut doar sarcina să supraveghem ca administratorul judicar al companiei Aversa, în faliment, să-şi facă treaba”, răspunde acuzaţiilor Ion Popa, preşedintele AAAS.

Un reprezentant din conducerea executivă a fabricii a precizat, pentru ECONOMICA.NET, că nu a auzit despre o tentativă de impunere, de către stat, a unui partener privat investitorului canadian. Acesta a mai precizat că salariile se dau la timp şi că s-au mai făcut şi angajări. În acelaşi timp, însă, sursa precizează că Topolinsky analizează deja oportunităţile de relocare a fabricii într-o zonă industrială a oraşului şi eliberarea terenului de lângă Piaţa Obor pentru o eventuală dezvoltare imobiliară.

În 11 septembrie 2013, companiile Blue Diamond Estate şi Autoplast Engineering au fost desemnate câştigării licitaţiei de privatizare a Aversa, producător aflat în faliment de mai bine de şapte ani. Preţul plătit a fost de 17,3 mil. euro. AAAS a contestat în instanţă această privatizare motivând nerespectarea condiţiilor din caietul  de sarcini, anume preţuarea producţiei de pompe de un investitor cu experienţă în domeniul industrial. Blue Diamond Estate are ca obiect principal de activitate dezvoltările imobiliare.

Blue Diamond Estate este controlată integral de investitorul imobiliar canadian Michael Topolinski, în timp ce Autoplast este o firmă braşoveană, controlată de Octavian Tuturea, despre care Topolinski spune că produce componente de înaltă precizie pentru Dacia şi Electrolux. La o lună de la achiziţia Aversa, Blue Diamond îşi schimba obiectul principal de activitate din cumpărare şi vânzare de bunuri imobiliare în fabricarea de pompe şi compresoare, imobiliarele devenind activitate secundară. Parteneriatul s-a cristalizat într-o nouă firmă Aversa Manufacturing în care Topolinski participă cu banii, iar Autoplast cu know-how. Cumpărătorii sunt obligaţi prin contractul de privatizare să menţină producţia în următorii trei ani.

Te-ar mai putea interesa și
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la valoarea de 51,6 puncte, situaţie care s-a datorat evoluţiei divergente ale......
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...