Canalul Siret-Bărăgan ar putea beneficia de expertiză din partea Israelului

Canalul Siret-Bărăgan, un proiect strategic privind irigarea celei mai vaste şi mai fertile zone agricole a României, ar putea beneficia de expertiza Companiei Naţionale de Apă din Israel - Mekorot, potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/, transmis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 21 oct. 2015, 11:04
Canalul Siret-Bărăgan ar putea beneficia de expertiză din partea Israelului

Discuţiile privind cooperarea româno-israeliană în domeniul infrastructurii de apă au fost purtate în cadrul WATEC Israel, expoziţie de tehnologie şi inovaţie în domeniul managementului apei şi al controlului mediului, organizată în perioada 12-16 octombrie.

O parte a discuţiilor dintre delegaţia României, reprezentată de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi reprezentanţii Mekorot s-a axat pe proiectul canalului Siret-Bărăgan, un proiect strategic privind irigarea celei mai vaste şi mai fertile zone agricole a României.

‘În momentul finalizării Canalului, acesta va iriga aproximativ 700.000 de hectare de teren agricol. Ministerul Mediului prin Administraţia Fondului pentru Mediu va reface, în perioada următoare, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic al Canalului Siret-Bărăgan. Credem că experienţa dumneavoastră ne poate sprijini în finalizarea acestui proiect strategic’, a menţionat Graţiela Gavrilescu.

Potrivit ministerului de resort, discuţiile au stabilit pentru perioada următoare un schimb informaţional între cele două state privind detaliile tehnice ale proiectului Siret-Bărăgan pentru identificarea posibilităţilor concrete de conlucrare în cadrul acestui proiect de anvergură.

România a fost reprezentată în cadrul evenimentului WATEC Israel de o delegaţie din care au mai făcut parte: Iulian Jugan – secretar de stat în MMAP, Florin Diaconu – Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu, Adrian Gearâp – preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Dragoş Cazan – director general al Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’, precum şi experţi din cadrul ministerului de resort.

Conform sursei citate, întâlnirea oficială dintre ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi ministrul Mediului din Israel, Avi Gabbay, a adus în discuţie proiectele de infrastructură mare de apă şi posibilităţile concrete de cooperare în acest domeniu.

Citeşte mai mult despre canalul Siret-Bărăgan aici

‘Israelul a dobândit experienţă extraordinară în domeniul managementului apei, dezvoltând soluţii unice de gospodărire a apelor reziduale, tratare, desalinizare, securitatea apei şi de irigare. WATEC Israel 2015 a stimulat o dezbatere de fond şi a oferit perspective cu privire la aspectele-cheie cu care se confruntă resursele de apă din lume şi tehnologiile care ajută la susţinerea sistemelor ecologice’, a menţionat, în cadrul întrevederii, Gavrilescu.

Delegaţia României a vizitat Ariel Sharon Park dezvoltat pe o fostă groapă de gunoi, staţia de desalinizare de la ASHDOD, precum şi una dintre cele mai mari staţii de epurare din Orientul Mijlociu (SHAFDAN).

În primăvara anului trecut, senatorii au adoptat un proiect de lege prin care a fost înfiinţată Regia Autonomă ‘Administraţia Canalului Siret-Bărăgan’, entitate juridică aflată sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine prin transferul din patrimoniul Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ a tuturor bunurilor aferente obiectivului de investiţii ‘Canalul Siret-Bărăgan’, bunuri imobile proprietatea publică a statului.

În expunerea de motive, Guvernul explică faptul că România dispune de o suprafaţă arabilă de peste 10 mil. hectare, una dintre cele mai fertile zone fiind cuprinsă între râurile Siret şi Ialomiţa.

Proiectul de lege stipulează că Regia autonomă va fi condusă de către un consiliu de administraţie, compus din şapte membri, dintre care unul este desemnat preşedinte al CA, numirea şi revocarea membrilor făcându-se prin ordin al ministrului pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine.

Te-ar mai putea interesa și
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei Rabobank, care consideră că "raliul istoric" din acest an a atins......
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...
Aerostar Bacău raportează pentru primul trimestru din an o creștere a cifrei de afacei de 24%, până la 155,3 milioane de lei. Profitul însă a scăzut 16,47%
Aerostar Bacău raportează pentru primul trimestru din an o creștere a cifrei de afacei de 24%, până la 155,3 milioane ...
Compania Aerostar Bacău a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 25,133 de milioane de lei, în ...
OTP raportează că a înregistrat în primul trimestru din an un profit net de 2 milioane de lei
OTP raportează că a înregistrat în primul trimestru din an un profit net de 2 milioane de lei
OTP Bank România a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 2 milioane de lei, informează ...