Când ar putea avea loc licitația 5G? Președintele ANCOM evită să avanseze un termen clar: ”Codul Comunicațiilor se află la Parlament”

Licitația pentru frecvențele destinate tehnologiei de comunicaţii de generația a cincea (5G), care promite o viteză mobilă de până la zece ori mai rapidă decât 4G, încă nu are un termen clar, după trei ani de amânări. Vlad Stoica, președintele Autorității Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a evitat să avanseze o dată fixă la care procedura va fi lansată.
Lidia Neagu - mar, 21 iun. 2022, 22:04
Când ar putea avea loc licitația 5G? Președintele ANCOM evită să avanseze un termen clar: ”Codul Comunicațiilor se află la Parlament”

Prezent la Forumul România Digitală 2022, organizat de publicația Financial Inteligence, Vlad Stoica a fost întrebat când va fi organizată licitația 5G.

”Din punct de vedere al PNRR-ului, al Guvernului ar trebui să avem (nr.r. licitația) cât mai repede. Sunt două jaloane cu privire la licitația 5G pe care România trebuie să le îndeplinească. Guvernul își dorește foarte repede, ca și noi. Deci știți foarte bine digitalizare fără un transfer de date mare nu putem să o facem. Deci licitația 5G este importantă, dar trebuie să corelăm toate aceste lucruri: Codul Comunicațiilor, Ghidul pentru avizele producătorilor de echipamente, cât și strategia cu privire la taxe și perioadele de licențiere”, a fost răspunsul șefului ANCOM.

Amintim că în luna aprilie, Stoica a declarat, tot la un eveniment al Financial Inteligence, că speră să organizeze licitaţia pentru 5G în perioada septembrie-octombrie.

Demararea licitației a fost anunțată de către ANCOM pentru anul 2019, care estima la momentul respectiv că utilizarea spectrului va fi posibilă de la 1 ianuarie 2020. Însă, planurile de pe hârtie nu au fost puse în aplicare nici trei ani mai târziu. Printre printre principalele motive invocate de autorități în anul 2019 au fost: lipsa setului de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor, necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA, precum şi necesitatea ca viitorul guvern care întocmeşte bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licenţă şi calendarul de achitare a acestora.

În prezent, potrivit lui Vlad Stoica, se află în lucru Codul Comunicațiilor, fără de care licitația 5G nu poate fi organizată. Codul își propune să modernizeze normele actuale din domeniul telecomunicațiilor.

”Codul este un proiect asumat de către Guvern în care toate instituțiile statului s-au implicat și l-au trimis la Parlament anul trecut. Ulterior, a fost constestat la Curtea Consituțională, care a admis trei amendamente. În prezent se află la Camera Deputaților ca fiind prima cameră sesizată, sperăm ca săptămâna aceasta să avem un raport al Comisilor de specialitate și chiar să fie votat în plenul Camerei, urmând ca săptămâna viitoare să intre la Senat”, a spus, marți, Vlad Stoica.

Acesta a explicat apoi pașii pe care autoritățile îi mai au de parcurs până la lansarea licitației 5G, fără a preciza clar termenele pentru fiecare dintre acești pași.

”Noi l-am avizat (n.r. – Codul Comunicațiilor), dar acum este atributul Parlamentului să ni-l treacă repede. Informațiile sunt că își doresc asta. Am înțeles că în Coaliția de Guvernare s-a discutat de trecerea rapidă a Codului Comunicațiilor eliminându-se cele trei amendamente pe care Curtea Constituțională le-a declarat neconstituționale și ele chiar vor fi excluse complet.

Ne dorim să avem Codul Comunicațiilor cât mai repede, este una dintre condițiile prealabile pentru avea o licitație 5G de succes. Nu este singura. Trebuie să existe și strategia pe care împreună cu guvernul o facem pe viitoarele taxe, atât de licențiere, cât și de utilizare a spectrului. Dialogul este foarte bun, inclusiv cu ministrul Cercetării. Domnul ministrul lucrează împreună cu noi la această strategie și sper să o avem în paralel cu Codul în termen foarte scurt. Iar ulterior să facem un ghid astfel încât operatorii să poată să înțeleagă mai ușor cum poate să își obțină avizele pentru producătorii de echipamente care asigură securitatea cibernetică”.

Potrivit datelor disponibile la nivelul UE, doar pentru România, efectele de multiplicare în economie ale adopţiei 5G sunt estimate la 4,7 miliarde euro, respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă. Efectele de antrenare estimate pentru patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilităţi şi sănătate) arată beneficii de 62,5 miliarde euro/anual, la nivelul UE.

Primele licenţe 4G au fost atribuite în România în anul 2012, când operatorii au plătit 682 milioane de euro către stat pentru alocarea frecvenţelor radio specifice.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...