În ce localități nu se deschid școlile. Ce zone din fiecare judeţ sunt în zona roşie şi galbenă – HARTA şi LISTA

Ministerul Sănătății a prezentat situaţia ratei de incidenţă a cazurilor de infecţie cu SARS-COV-2 şi harta localităţilor unde cursurile se vor ţine doar online sau în funbcţie de scenariul doi. Mai jos puteţi vedea HARTA cu localităţile care sunt în zona roşie sau galbenă şi lista localităţilor.  43 de localități sunt în zona roșie, 410 în zona galbenă, iar 2.728 sunt "pe verde".
Economica.net - lun, 07 sept. 2020, 08:27
În ce localități nu se deschid școlile. Ce zone din fiecare judeţ sunt în zona roşie şi galbenă - HARTA şi LISTA

Orban: Şcoala va începe pe 14 septembrie

Şcoala va începe pe 14 septembrie, a subliniat, luni, premierul Ludovic Orban, care a amintit cele trei scenarii care trebuie aplicate în funcţie de nivelul de răspândire a noului coronavirus.

„Atât preşedintele, cât şi Guvernul au anunţat modalitatea de deschidere a şcolilor, în funcţie de nivelul de răspândire a virusului: până la 1 la mie se poate începe pe scenariul verde, adică cu copiii în clasă; între 1 şi 3 la mie rata infectării, deci cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, învăţământul mixt – jumătate în clasă, jumătate online; ce este peste 3 la mie, se va începe şcoala online. (…) Pe 14 septembrie va începe şcoala, asta am anunţat tot timpul”, a declarat premierul la finalul unei reuniuni cu echipa de campanie electorală.

Potrivit acestuia, consiliile de administraţie ale şcolilor vor stabili cum vor începe cursurile, pe baza datelor transmise de direcţiile de sănătate publică.

„Evident, trebuie şi avizul DSP şi avizul Inspectoratului Şcolar General din fiecare judeţ”, a adăugat Orban.

El a precizat că direcţiile de sănătate publică au transmis datele pentru fiecare localitate şi că reprezentanţii şcolilor ştiu, în prezent, în care dintre scenarii se încadrează.

„Dacă începe în clasă, trebuie să ia toate măsurile pentru începerea în clasă; dacă începe în scenariul mixt, jumătate în clasă jumătate online, managementul şcolii, susţinut de administraţiile locale şi de inspectoratele şcolare, trebuie să ia toate deciziile care se impun, inclusiv informarea părinţilor, care trebuie făcută de învăţător sau de diriginte. (…) Evident, toate măsurile de pregătire trebuie să continue – dotarea cu măşti, cu substanţe dezinfectante, cu tablete. Pe lângă tabletele pe care le vom achiziţiona la nivel naţional, am prevăzut 100 de milioane, ceea ce înseamnă aproximativ 500.000 de tablete, care pot fi achiziţionate de autorităţile locale sau de unităţile şcolare. De asemenea, am alocat 50 de milioane de euro pentru achiziţiile făcute pentru echipamente de protecţie sanitară şi dezinfectanţi; de asemenea, am alocat 25 de milioane de euro şi pentru cisternele sanitare, acolo unde nu există conectare la reţeaua de apă”, a detaliat şeful Guvernului.

El a arătat că a discutat acest subiect cu reprezentanţii localităţilor şi, în acest sens, Guvernul va face o alocare de echilibrare a bugetelor, care să compenseze parţial pierderile de venituri şi o să aibă şi resurse financiare suplimentare.

„În toată perioada verii au fost organizate astfel de pregătiri, la care au participat mii de cadre didactice, pregătiri de dezvoltare a competenţelor digitale pentru predarea online. (…) Ne aflăm în faţa unei situaţii în premieră, în care toţi profesorii care sunt în situaţia scenariului galben – adică predare jumătate în clasă, jumătate online – vor trebui să se adapteze. Sunt convins că ei vor comunica între ei, o să încerce să utilizeze toate experienţele dobândite, toate experienţele favorabile, astfel încât să poată să transmită informaţiile din lecţie şi pentru cei din clasă, şi pentru cei online. (…) Legea va permite angajarea de personal didactic acolo unde o să apară îmbolnăviri, dar eu insist foarte mult pe respectarea regulilor. După părerea mea, la şcoală, copii sunt mai în siguranţă, pentru că sunt sub supravegherea cadrului didactic, poartă măşti, sunt cât de cât la un nivel distanţare fizică, pe când copiii în vacanţă, mai ales copiii care au fost lăsaţi liberi pe terenurile de sport, în parcuri, au avut o interacţiune mult mai mare decât interacţiunea care va fi la şcoală”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a menţionat că vor fi consultaţi în continuare specialişti din toate domeniile.

„În timp, ăsta este obiectivul: de a conecta toate şcolile la reţeaua de internet, astfel încât să se permită învăţământul online. (…) Acum, noi nu putem recupera într-o lună ceea ce nu s-a întâmplat de la înfiinţarea telefoniei mobile. Se ştie foarte clar că, de regulă, conectarea la internet este mai dificilă în zonele de munte, de deal, unde sunt localităţi în văi, unde este necesară inclusiv construcţia de antene noi, care să transmită semnalul sau extinderea reţelelor de fibră optică, pentru a putea conecta toate acestea; presupun lucrări de investiţii, pe care le vom face într-un ritm cât mai rapid posibil”, a explicat Orban.

Referitor programul de lucru al părinţilor, el a arătat că, potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acolo unde copiii vor face cursuri online, Executivul permite unui părinte să stea acasă şi primeşte 75% din salariu pe perioada cât copilul este în sistem de învăţământ online.

„Dacă e sistem mixt, de exemplu, sunt 15 zile şi 15 zile. Deci, în cele 15 zile în care copilul va frecventa şcoala online, va beneficia un părinte de această formă de sprijin, pentru a putea sta cu copilul acasă”, a adăugat premierul.

Iată comunicatul Ministerului Sănătății:

Ministerul Sănătății reamintește că, în această săptămână vor fi stabilite scenariile privind organizarea activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2
Astăzi, 7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București, respectiv senatele universitare ale instituțiilor de învățământ superior și Comitetele Județene / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, iar până la data de 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, conform Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5487/1494/ 01.09.2020.
Comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.
Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Scenariul 1
Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2
Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 3
Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.

“Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Analiza situației epidemiologice care cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6 .09.2020) realizată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică din data de 7 septembrie, ora 10.00 este prezentată pe pagina de web a Ministerului Sănătății, www.ms.ro, secțiunea Analiza epidemologică pe județe pentru începerea anului școlar.

Te-ar mai putea interesa și
Valul de căldură a dus la numeroase întreruperi ale alimentării de energie electrică în Mexic
Valul de căldură a dus la numeroase întreruperi ale alimentării de energie electrică în Mexic
Mai multe regiuni din Mexic, printre care capitala Ciudad de Mexico, cu cei 9 milioane de locuitori ai săi, au suferit întreruperi ale alimentării cu energie electrică din cauza creşterii......
Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii
Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că au fost au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de ...
Ciucă: România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova
Ciucă: România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova
Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, care deţine şi funcţia de preşedinte al Senatului, ...
Apetitul firmelor din UE pentru investiţii în China a ajuns la un nivel scăzut record
Apetitul firmelor din UE pentru investiţii în China a ajuns la un nivel scăzut record
China îşi pierde strălucirea de principală destinaţie de investiţii, iar firmele încearcă să evite riscurile geopolitice ...