Atenţie la comisioanele zero la carduri şi conturi bancare! Nu se aplică în orice situaţie, şi puteţi ajunge să fiţi taxat

Băncile comerciale se întrec în comisioane zero aferente contului current, cu sau fără virarea salariului. Sunt cazuri când banca începe totuşi să aplice comisioane conturilor curente fără ca posesorul contului să ştie acest lucru. Unele bănci spun că nici măcar nu trebuie notificat clientul pentru încadrarea contului curent într-o altă grilă de comisioane, iar acest lucru este perfect legal. Altele spun că notifică clientul cu 60 de zile înainte de modificări. Dar nu spun ce se întâmplă de când clientul îşi schimbă sau îşi pierde jobul şi până trec cele 60 de zile, din nou legale.
Economica.net - lun, 21 aug. 2017, 21:02
Atenţie la comisioanele zero la carduri şi conturi bancare! Nu se aplică în orice situaţie, şi puteţi ajunge să fiţi taxat

Cu sau fără virarea salariului în contul curent aferent unui card de debit, cu sau fără obligaţia efectuării unor plăţi lunare şi a unui rulaj lunar prin respectivul cont, cel puţin şapte bănci oferă comisioane zero pentru administrarea contului curent, retragerile de numerar de la bancomat, consultarea soldului şi anumite plăţi intrabancare.

BCR, Banca Transilvania, BRD, ING Bank, Garanti Bank sunt doar câteva din băncile care oferă comisioane zero pentru cei care vin cu salariile la banca respectivă şi utilizează contul/cardul de salariu ca pe un cont de bază (deşi avem o lege care spune că un cont de bază are comisioane zero fără să existe condiţia ca individual să îşi deruleze tranzacţiile prin acel cont, ci doar ca acela să fie primul său cont bancar).

Ce se întâmplă însă dacă angajatul îşi schimbă angajatorul sau rămâne fără job o perioadă de timp şi foloseşte acelaşi card pentru încasarea ajutorului de şomaj? Dacă îşi schimbă angajatorul dar îşi încasează salariul pe acelaşi card poate să plătească în continuare comisioane zero dacă emitentul este Banca Transilvania sau BCR. Dacă sunt îndeplinite anumite condiţii de rulaj financiar lunar (700 de lei şi o plată cu cardul la ING şi 1000 sau 2000 de lei lunar la Raiffeisen Bank) condiţiile de comisionare zero pot fi păstrate.

Atenţie însă! Nu este vorba de 700 sau 1.000 sau 2.000 de lei care să stea nemişcaţi în cont, ci care trebuie să intre şi să iasă din contul respectiv într-o lună! Altfel, facilităţile se pierd.

În alte cazuri, BRD sau chiar Garanti Bank, schimbarea angajatorului atrage după sine modificarea condiţiilor de comisionare a contului current. În funcţie de bancă, doar comisionul de administrare al contului curent este cuprins între 2,5 lei pe lună şi chiar 10 sau 15 lei pe lună.

Cert este că, atunci când condiţionalităţile exprimate mai sus: viramentul salariului în contul de card, rulajul lunar al unei anumite sume de bani şi efectuarea unor plăţi sau pur şi simplu schimbarea angajatorului fără să soliciţi băncii închiderea respectivului cont curent şi al cardului aferent (care este în unele cazuri taxată cu comisioanele de retragere de numerar a eventualilor bani rămaşi în cont), aceste comisioane devin automat active iar uneori sunt adăugate şi taxe noi generate de modificările intervenite în tariful de comisionare al băncii emitente.

Partea proastă este că…băncile interpretează în felul lor necesitatea de a anunţa clienţii de modificarea tarifelor aferente conturilor curente cu taxe zero. Dacă reprezentanţii BRD au răspuns că de obicei angajatorul trebuie să îşi anunţe angajatul că atunci când îşi schimbă jobul pierde şi condiţiile preferenţiale acordate de bancă, alte bănci spun că îşi anunţă clienţii cu 60 de zile înainte de modificare condiţiilor de tarifare a contului (n.r.- ceea ce înseamnă că două luni are tot comisioane zero?-nici o bancă nu a răspuns la această întrebare).

Unele, gen BCR, spun că, aşa cum este legal, instituţia de credit anunţă în termen de 60 de zile modificările survenite, altele, gen Raiffeisen Bank răspund mai sincer: „Banca nu este obligată din punct de vedre legal să notifice clienţii, deoarece modul de comisionare este detaliat în condiţiile contractuale semnate de către client”.

Aşa este! La orice bancă nu doar la Raiffeisen Bank, când semnezi contractul de deschidere al contului curent, semnezi şi tabelul de comisioane şi dobânzi al băncii (pentru toate tipurile de produse, nu doar pentru contul curent). Indiferent de răspunsul oficial al băncilor, practica este ca, imediat ce nu mai apare rulajul lunar respectiv, instituţia de credit să înceapă să tragă bani din cont.

Când îl semnezi ţi se spune că aşa e procedura! După ce ţi s-au tras comisioanele despre care nimeni nu te-a informat că trebuie să le plăteşti şi constaţi fie că nu mai ai bani în cont, fie că ai fost raportat la Biroul de Credit pentru că nu ai avut bani în cont şi deci banca nu a avut de unde să îşi tragă comisioanele este deja prea târziu. Aşa că, atenţie când încep şi când expiră bonusurile comisioanelor zero!

În plus, lichidarea unui cont se face în baza unei cereri exprese scrisă şi semnată de proprietarul contului, dar contul mai rămâne activ timp de 30 de zile, timp în care plăţi care nu fuseseră făcute cunoscute băncii pot trece de pe hold în cont şi pot apărea noi deficite.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de 17 mil. de euro
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de ...
Compania de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, listată pe piața AeRO a BVB, a intermediat, ...
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ...
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pacvhete dPrincipalele caracteristici ale noilor pachete de cont curent pentru IMM-uri sunt ...