Când îşi vor lua banii investitorii în primele fonduri mutuale lichidate de Vanguard

Vanguard Asset Management (VAM), parte a grupului Tradeville, controlat de Siminel Andrei, va începe peste circa trei luni să dea banii celor câteva sute de investitori în cele două fonduri mutuale, pe care le va lichida, potrivit oficialilor companiei.  Fondurile Vanguard Protector şi Oportunităţi Naţionale vor fi lichitate de administratorul VAM ca urmare a restructurării activităţi sale.
Adrian N. Ionescu - lun, 07 oct. 2013, 13:32
Când îşi vor lua banii investitorii în primele fonduri mutuale lichidate de Vanguard

Două dintre mai vechi dar şi mai mici fonduri mutuale de pe piaţă, Vanguard Protector şi Oportunităţi Naţionale vor fi lichidate de societatea de administrare Vanguard Asset Management (VAM) din cauza performanţelor slabe.

Cele două fonduri mai aveau active de doar 425.000, respectiv 162,000 de lei, pentru 519, respectiv 462 de investitori, majoritatea acestora fiind clienţi ai casei de brokeraj Tradeville, care îşi „parcau“ banii în fondurile mutuale, între două plasamente la burse.

Cele 66 de fonduri mutuale autohtone administrează active de aproape 11 miliarde de lei pentru aproape 260.000 de investitori. Cel mai mare fond este Erste Bonf Flexible RON (fost BCR Obligaţiuni) cu active de aproape 44,5 de miliarde de lei.

„Activitatea celor două fonduri a scăzut considerabil în ultimii ani, ca urmare a trendului descendent al BVB, în cazul Oportunităţi Naţionale , dar şi a concurenţei acerbe a băncilor pe segmentul fondurilor cu venit fix, în cazul Vanguard Protector. Avand costurile excesive pe care le implica menţinerea celor două fonduri, am decis închiderea acestora“, a explicat Dragoş Dărăbuţ, directorul general al Vanguard Asset Managament (VAM), pentru ECONOMICA.NET.

Vanguard Asset Managament (VAM) face parte din grupul Tradeville, controlat de Siminel Andrei, unul dintre cei mai notorii administratori de investiţii din România. Siminel Andrei a gestionat fonduri de investiţii de 300 de milioane de euro în România, încă de la începuturile pieţei, în anii ’90 (familia Broadhurst, a New Century Holdings).

Societatea a trecut printr-un proces de restructurare şi şi-a reorientat strategia către noile cerinţe ale investitorilor săi.

„Am identificat oportunitatea de a crea primul fond de tip ETF din Romania (tranzacţionat la bursă), care replică  indicele BET (structura portofoliului, n.r.), precum şi un fond închis (fără emisiune continuă de titlrui, ca fondurile mutuale, n.r.), pentru cei care nu au suficientă experienţă, timp sau cunostinte pentru a investi în pieţele internaţionale, dar îşi doresc o astfel de expunere“, a mai spus Dragoş Dărăbuţ.

Lichidarea activelor va fi realizată, conform prevederilor legale, de catre un auditor financiar, membru al Camerei Auditorilor (CAFR), care va îndeplini calitatea de lichidator, potrivit oficialului VAM.

Lichidatorul va transforma în numerar toate instrumentele financiare aflate în portofoliilor celor două fonduri. Dupa lichidarea activelor, fiecare deţinător de unităţi de fond va primi în contul bancar sau prin mandat poştal suma de bani corespunzătoare numărului de unităţi deţinute.

„Dupa semnarea contractului cu lichidatorul, potivit legislaţiei locale,  acesta are la dispoziţie 20 de zile pentru emiterea unui raport preliminar. Ulterior, în decurs de 60 de zile, va trebui să lichideze activele celor două fonduri“, a mai spus Dragoş Dărăbuţ.

Te-ar mai putea interesa și
Cod fiscal – Creșteri de accize la tutun și alcool, supraimpozitarea jocurilor de noroc, TVA crescut la restaurante, modificări la microîntreprinderi și la taxele pe proprietate, deduceri pentru copii – măsurile decise de coaliție
Cod fiscal – Creșteri de accize la tutun și alcool, supraimpozitarea jocurilor de noroc, TVA crescut la restaurante, modificări ...
Coaliţia de guvernare a finalizat, miercuri seara, lista măsurilor de modificare la Codul Fiscal, care ar urma să fie aprobate într-o şedinţă de guvern, săptămâna viitoare. Liderii......
Rata şomajului a scăzut la 5,4% în mai. Şomajul în rândul tinerilor se menţine ridicat
Rata şomajului a scăzut la 5,4% în mai. Şomajul în rândul tinerilor se menţine ridicat
Rata şomajului în formă ajustată sezonier a coborât la 5,4% în luna mai a acestui an, de la 5,5% în luna precedentă, ...
Liviu Stoleru a renunțat la funcția de director general al ROCA Industry
Liviu Stoleru a renunțat la funcția de director general al ROCA Industry
Liviu Stoleru a renunțat la funcția de director general al ROCA Industry, a anunțat compania printr-un comunicat remis ...
Arctica: Norvegia spune că are dreptul să blocheze mărfurile ruseşti către Svalbard
Arctica: Norvegia spune că are dreptul să blocheze mărfurile ruseşti către Svalbard
Norvegia a dat asigurări miercuri că are dreptul să blocheze intrarea pe teritoriul său a unor mărfuri destinate ruşilor ...