Când ştiu că bursa este o opţiune?

În ultimii ani, foarte mulţi români discută despre burse, tranzacţii la bursă, creşteri şi scăderi ale indicilor sau companii cotate. ECONOMICA.NET vă spune cum vă daţi seama că bursa poate fi o opţiune pentru voi.
Economica.net - joi, 13 mart. 2014, 09:19
Când ştiu că bursa este o opţiune?

În primul rând, trebuie sa ai un buget familial lunar pe plus, care să îţi genereze nişte economii. Diferenţa dintre veniturile lunare şi cheltuielile lunare dă suma economisită lunar. Aceasta reprezintă o posibilă rezervă disponibilă, care poate fi investită. După testări timp de câteva luni ale acestui buget în care poţi evalua mai bine dacă valoarea economiilor calculată corespunde realităţii, decizi dacă poţi face investiţii sau nu.

Odată stabilit faptul că poţi economisi lunar sume de bani, ţi se deschide înainte o altă intrebare: ce poţi face cu aceste economii astfel încât să obţii un randament cât mai bun? Economiile tale ar putea fi plasate într-un depozit bancar, într-un cont de economii sau în certificate de depozit, însă randamentul ar fi unul scăzut. Aceste economii ar avea şansa de a obţine un randament mai ridicat într-un orizont de timp rezonabil, care poate fi similar celui asociat depozitelor bancare, dacă te deschizi şi către alte investiţii în afara celor amintite şi investeşti la bursă.

Poţi începe cu sume mici, pe care să le investeşti în ETF-uri, adică în fonduri deschise de investiţii care se tranzactioneaza la bursă şi care replică performanţa unui indice bursier. Pe masură ce suma pe care doreşti să o investeşti şi cunoştinţele tale în domeniul investiţiilor cresc, te poţi îndrepta către alte tipuri de active: obligaţiuni, acţiuni, instrumente derivate.

VEZI AICI CUM POŢI DIVERSIFICA

Dacă eşti începător şi ai o reţinere cauzată de lipsa ta de cunostinţe, un broker îţi poate fi de mare ajutor. Dacă dispui de fonduri suficiente pentru a face investiţii, iar dobanda la depozitele bancare devine nesatisfăcătoare, se ridică o altă întrebare: ce poţi face cu aceste fonduri astfel încât să nu ţi le erodeze inflaţia? Fondurile tale pot fi investite în ETF-uri, în obligaţiuni, în acţiuni sau în instrumente derivate. Pentru o diversificare imediată a plasamentelor, ETF BET TRADEVILLE, care se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti din 2012 şi care replica performanţa indicelui BET al celor mai lichide 10 acţiuni româneşti, poate reprezenta o oportunitate de a profita de trendul pieţei de capital.

De asemenea, investiţiile în acţiuni au adus randamente superioare depozitelor bancare în ultimii ani, chiar dacă în anumite perioade se pot înregistra pierderi. Profiturile pe care ţi le aduc obligaţiunile sunt, de obicei, mai mari decât cele oferite de bănci la depozite, dar mai mici decât cele pe care le-ai putea obţine dintr-o investiţie în acţiuni, în timp ce riscurile sunt mai mici  decât pentru acţiuni, dar mai mari decât dacă ai depune banii la bancă. Instrumentele financiare derivate pot aduce câştiguri considerabile în condiţiile în care mecanismul lor de funcţionare este foarte bine înţeles, dar şi riscurile asumate sunt corespunzătoare.

Pentru mai multe detalii despre fiecare tip de instrument în parte apelează la un broker. De asemenea, un broker îţi poate fi de un real ajutor în stabilirea structurii unui portofoliu în funcţie de profilul tău de risc. ÎNCEPE AICI TESTUL!

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...