Metroul de Otopeni va fi săpat cu patru cârtiţe. Lucrările ar putea începe în primul semestru din 2019

Dacă la săpăturile pentru Metroul de Drumul Taberei constructorii au folosit două cârtiţe, la Metroul de Otopeni vor fi folosite patru, potrivit oficialilor Metrorex. Ei estimează că lucrările ar putea începe chiar de anul viitor, dacă anul acesta va fi scoasă la licitaţie construcţia mega-proiectului de peste 1 miliard de euro.
Anemona Andone - Dum, 01 iul. 2018, 20:41
Metroul de Otopeni va fi săpat cu patru cârtiţe. Lucrările ar putea începe în primul semestru din 2019

Oficialii Metrorex au dezvăluit noi detalii despre proiectul construirii liniei de metrou către Aeroportul Otopeni cu ocazia întrunirii de săptpămâna trecută a Sub Comitetului Sectorial Transport privind proiectele finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

„În următoarele două săptămâni ar trebui să sosească pe masa Metrorex/MT scrisoarea din partea Comisiei Europene în urma clarificărilor primite de la autorităţile române”, spune Ionuţ Ciurea, vicepreşedintele Asociaţiei Pro Infrastructură, care a participat la întrunirea respectivă.

Noul termen de lansare la licitaţie a Magistralei 6 de metrou este al doilea semestru al anului, potrivit prezentării oficiale a Metrorex la SCS Transport, publicată de Ciurea pe forumul API.

De asemenea, începerea lucrărilor este estimată pentru primul semestru al anului viitor iar finalizarea lor în primul semestru din 2023, conform noului grafic de implementare a proiectului (foto jos).

Metrorex va lansa licitaţie seraparată pentru structură şi finisaje la M6, deoarece este cea mai bună soluţie pentru accelerarea lucrărilor, a explicat Constantin Mustăţea, directorul de investiţii al Metrorex, potrivit lui Ciurea.

La întrebarea reprezentantului API dacă lucrările vor fi lansate din ambele capete, aeroport si oraş, oficialul Metrorex a răspuns afirmativ şi a menţionat că lucrările vor fi realizate cu patru TBM-uri (tunnel boring machine) independente.

Spre comparaţie, la Metroul de Drumul Taberei au fost utilizate doar două TBM-uri: Sfânta Filofteia şi Sfânta Varvara. Economica.net a prezentat încă de anul trecut momentul ieşiri acestora la suprafaţă.

Tot spre deosebire de Metroul de Drumul Taberei, lucrările la structura de rezistenţă a Metroului de Otopeni vor fi împărţite în două loturi: de la 1 Mai până la staţia Tokyo, şi altul de la Tokyo până la Aeroportul Otopeni.

Reamintim că Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Otopeni este cel mai matur proiect al Metrorex. Cu studiul de fezabilitate revizut, Acordul de Mediu emis şi exproprierile declanşate, proiectul mai aşteaptă undă verde de la Comisia Europeană.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul doreşte să atragă finanţare europeană de 500 milioane de euro pentru modernizarea a 50 de kilometri de linie de tramvai
Bucureştiul doreşte să atragă finanţare europeană de 500 milioane de euro pentru modernizarea a 50 de kilometri de ...
Municipalitatea bucureşteană doreşte să atragă 500 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, în vederea modernizării a 50 de kilometri de linie de tramvai, a anunţat, luni,......
Invadarea Ucrainei de către Rusia înrăutăţeşte perspectivele economice ale României – Comisia Europeană
Invadarea Ucrainei de către Rusia înrăutăţeşte perspectivele economice ale României – Comisia Europeană
 Invadarea Ucrainei de către Rusia ar urma să afecteze negativ economia României, se arată într-un raport publicat ...
SPV actualizat cu o nouă funcţionalitate – serviciul formular de contact prin care puteţi trimite reclamaţii Fiscului
SPV actualizat cu o nouă funcţionalitate – serviciul formular de contact prin care puteţi trimite reclamaţii Fiscului
Spaţiul Privat Virtual al ANAF va avea o funcţionalitate nouă - serviciul formular de contact, potrivit unui proiect de ...
Nicuşor Dan propune darea în plată a unor terenuri pentru stingerea datoriei faţă de familia Constanda
Nicuşor Dan propune darea în plată a unor terenuri pentru stingerea datoriei faţă de familia Constanda
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, propune darea în plată a unor terenuri ale municipalităţii pentru a fi stinsă ...