Canicula a crescut consumul de energie. Aproape 45% din cantitatea de energie consumată este tranzacţionată pe PZU

Pe piaţa secundară de energie, aproape 45% din cantitate este tranzacţionată pe PZU, iar de acolo provine problema creşterii preţului la energie, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Toma Petcu, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - vin, 04 aug. 2017, 14:28
Canicula a crescut consumul de energie. Aproape 45% din cantitatea de energie consumată este tranzacţionată pe PZU

‘Încă de acum patru săptămâni ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discuţii, atât cu ANRE, cât şi cu Consiliul Concurenţei, pentru că au fost semnalate posibile aspecte de concurenţă sau neconcurenţă. Am cerut domnului Havrileţ (preşedintele ANRE – n. r.) să facă o analiză să zică dacă sunt decizii pe care trebuie să le luăm. Am avut discuţii cu directorul OPCOM şi am analizat să vedem care sunt problemele, să vedem de unde apar preţurile şi anomaliile din preţuri. Am observat că, în iunie, la toate contractele pentru furnizorii de ultimă instanţă, din motive pe care nu le cunosc, s-a luat decizia la ANRE să fie amânată această licitaţie’, a spus Petcu.

Potrivit acestuia, problema este că toate aceste companii, care nu au încheiat contractele bilaterale, s-au dus cu toată această cantitate şi cumpără energia din Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU).

‘Este pentru prima dată când într-o piaţă secundară avem aproape 45% din cantitatea de energie consumată tranzacţionată pe PZU. Am înţeles că de acolo provine problema. Sperăm ca ANRE să demareze cât mai repede această procedură de licitaţie pentru ca toţi aceşti furnizori să aibă contracte bilaterale fără să mai vină cu cantităţile suplimentare pe PZU’, a mai arătat ministrul Energiei.

El a precizat că joi consumul a fost de aproape 8.000 MW, la fel ca în perioada de iarnă.

‘Este o vară caniculară şi secetoasă, avem temperaturi record şi consumurile pentru climatizare cresc foarte mult în această perioadă şi avem consumuri mari, aproape 8.000 MW am avut ieri, cam la fel cu perioada de iarnă. România, în toată această perioadă, a avut capacitatea să producă suficientă energie pentru consumul propriu. Am şi exportat. Suntem exportatori de energie’, a mai arătat Petcu.

Mugur Isărescu: Ne preocupă evoluţia preţurilor la electricitate

Şi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că vineri, într-un briefing de presă, că instituţia pe care o conduce este preocupată de evoluţia preţurilor administrate, iar în acest context evoluţia preţurilor la electricitate.

‘Când o să apară cifra în perioada următoare privind inflaţia din iulie, o bună parte din creşterile de preţuri în indicele preţului de consum, va proveni de la electricitate. Ne preocupă şi sunt nevoit să revin: de multe ori spuneam că într-o ţară în care avem multe incertitudini, cea mai mare a devenit evoluţia preţurilor administrate, pe care nu reuşim să le prognozăm. Este o declaraţie uşor maliţioasă, dar trebuie să o fac. Ne preocupă, categoric, evoluţia preţurilor administrate, în acest context evoluţia preţurilor la electricitate şi, din câte ştim noi, organele abilitate cu administrarea acestor preţuri vor face, în perioada următoare, comunicarea necesară, ceea ce ne va ajuta şi pe noi în noua prognoză de inflaţie. Deocamdată, evoluţia preţurilor în România este controlată, iar inflaţia este una dintre cele mai mici din Europa’, a subliniat Isărescu.

Joi, Ministerul Energiei a precizat, într-un comunicat de presă, că semnalele primite din piaţa energiei electrice privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producători de energie din România au fost transmise spre analiză Consiliului Concurenţei, în urma situaţiei pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde preţurile au atins un nivel ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit sursei citate, situaţia actuală se datorează mai multor factori locali şi regionali, unul dintre aceştia fiind legat de creşterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7.500 – 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Reprezentanţii Ministerului Energiei precizează că în regiune sunt preţuri similare, iar România funcţionează pe o piaţă europeană, având bursa de energie cuplată cu alte pieţe. În acest context, preţurile energiei pe bursa sunt influenţate de cele de pe pieţele cu care România este cuplată.

Totodată, Ministerul Energiei va începe o analiză privind cauzele producţiei scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioada mai mic decât în mod obişnuit. ‘Analiza îşi propune sa verifice dacă producţia Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzata de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor’, notează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”
Două site-uri de știri au fost declarate vineri "agenţi ai străinătăţii" de către guvern, decizie ce continuă să limiteze libertatea de exprimare şi vocile critice la adresa puterii din......
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că nu s-a reuşit ...
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen ...
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul ...