Canton cu 500 de metri pătraţi de teren în Masivul Bucegi, scos la licitaţie cu 22.000 de euro

Primăria Buşteni a scos la licitaţie o clădire veche de peste o sută de ani, cunoscută sub denumirea "Cantonul Schiell", situată la aproape 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi, preţul de pornire a licitaţiei pentru imobil şi 500 de metri pătraţi de teren aferent fiind de 22.000 de euro.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 20:21
Canton cu 500 de metri pătraţi de teren în Masivul Bucegi, scos la licitaţie cu 22.000 de euro

Conform unui anunţ postat pe site-ul Primăriei Buşteni, administraţia locală din staţiune scoate la licitaţie clădirea „Cantonul Jepi”, cunoscută în zonă sub numele „Cantonul Schiell”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Imobilul, situat la aproape 2.000 de metri altitudine în Masivul Bucegi, este format din două construcţii administrative, una de 72 de metri pătraţi şi una de 28 de metri pătraţi şi are un teren de 500 de metri pătraţi.

Preţul de pornire a licitaţiei este de 22.000 de euro.

Licitaţia publică cu strigare va avea loc la sediul Primăriei Buşteni vineri, la ora 11.00, iar data limită de depunere a ofertelor este tot vineri, 30 august, ora 10.30, la sediul primăriei.

Taxa de participare la licitaţie este de 400 de lei, preţul caietului de sarcini este de 100 de lei, iar garanţia de participare este de 2.200 de euro calculat în lei, la cursul BNR din ziua plăţii.

„Cantonul Schiell” se află în proprietatea privată a oraşului Buşteni, iar decizia de vânzare a imobilului a fost luată printr-o hotărâre a Consiliului Local adoptată în 22 iulie şi publicată pe site-ul administraţiei locale, fără a fi însoţită de o expunere de motive şi raport de specialitate.

Reprezentanţii Primăriei Buşteni au declarat corespondentului MEDIAFAX că 15 persoane au cumpărat caietul de sarcini aferent licitaţiei.

Potrivit anunţului de licitaţie, „dacă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru derularea licitaţiei , aceasta se va desfăşura în termen de 10 zile, respectiv în data de 11 septembrie, ora 11,00 , iar documentaţia de licitaţie se poate procura în perioada 2 – 9 septembrie.

Primarul din Buşteni, Emanoil Savin, nu a putut fi contactat, reprezentanţi ai administraţiei locale susţinând că acesta s-ar afla în străinătate.

Contactat telefonic şi întrebat de ce este scos la vânzare cantonul, viceprimarul oraşului Buşteni, Nae Savel, a afirmat că acest imobil este „într-o stare avansată de degradare”, fără a dori însă să facă alte precizări.

Decizia de vânzare a imobilului luată de administraţia locală îi nemulţumeşte pe unii iubitori ai muntelui, care consideră „Cantonul Schiell” un simbol al Masivului Bucegi şi al oraşului Buşteni.

„Este încă una dintre deciziile aberante ale administraţiei locale, care în loc să se ocupe de un simbol al oraşului preferă să îl vândă pe un lucru de nimic. Preţul de 22.000 de euro este unul derizoriu. Sunt convins că se găseau suficient de mulţi oameni dispuşi să doneze bani pentru refacerea cantonului. Deja sunt şi planuri pentru ce se va face acolo. În oraş circulă un zvon că acel canton va fi demolat şi se va face în locul lui o clădire din sticlă”, a declarat Adrian Ciorbă, ghid montan în staţiunea Buşteni.

În şedinţa în care a fost aprobată scoaterea la licitaţie a „Cantonului Schiell”, consilierii locali din Buşteni au aprobat, de asemenea, vânzarea la licitaţie a altor bunuri imobile.

Astfel, este scos la vânzare un imobil de pe strada Aleea Silva din Buşteni, clădirea având o suprafaţă de 189 de metri pătraţi şi teren de 267 de metri pătraţi. Inițial, preţul de pornire a licitaţiei a fost de 90 de euro metrul pătrat, acest preţ fiind scăzut, prin vot al consilierilor, la 70 de euro metrul pătrat.

Tot Consiliul Local Buşteni a adoptat o hotărâre prin care concesionează pentru o perioadă de 49 de ani, prin încredinţare directă, 2.000 de metri pătraţi de păşune alpină, teren situat pe Platoul Bucegi, la Vârful Babele, cu suma de 22.000 de euro.

„Cantonul Jepi” a fost ridicat la începutul secolului trecut şi era folosit ca punct intermediar în traseul unui funicular care transporta lemn de pe munte către fosta fabrică de hârtie de la Buşteni.

Cantonul a funcţionat ca refugiu pentru salvamontişti, iar de aproape zece ani este în paragină.

Imobilul este amplasat în Parcul Natural Bucegi, la altitudine de 1960 de metri, iar la acesta se ajunge din drumul judeţean 713, de la complexul Piatra Arsă, distanţa de la acest complex până la canton putând fi parcursă pe jos, în cel mult jumătate de oră. În zonă se află cea mai mare rezervaţie de jnepeni din Bucegi, iar chiar pe lângă construcţie trece traseul montan Jepii Mari, care leagă oraşul Buşteni de complexul Piatra Arsă.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru anul 2024, în suma totală de peste 1,12 miliarde de lei, 878 de milioane de......
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.