Capacitatea centralelor de producere a energiei regenerabile a ajuns la 3.670 de MW, la finele lunii octombrie

Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile era, la finele lunii octombrie, de 3.670 de MW, cu 60% mai mare decât era la începutul acestui an, când în sistem figurau 2.334 de MW, potrivit datelor Transelectrica.
Economica.net - vin, 13 dec. 2013, 15:08
Capacitatea centralelor de producere a energiei regenerabile a ajuns la 3.670 de MW, la finele lunii octombrie

Cel mai mare avans l-au avut panourile fotovoltaice, care au ajuns la 656 de MW, față de doar 49 de MW la începutul acestui an.

Și la eoliene a fost un salt mare, la 2.459 de MW, față de 1.800 de MW în ianuarie.

Mai sunt în funcțiune microhidrocentrale de 501 MW și centrale pe biomasă de 53 de MW.

În 2013 a fost instalată această capacitate-record, întrucât este ultimul an când producătorii de energie verde mai beneficiază de schema de sprijin în forma actuală.

Subvențiile pentru producătorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic începând de anul viitor, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, la începutul acestei luni.

”Vom reduce de anul viitor subvențiile pentru energia regenerabilă. Am pregătit un proiect de act normativ în acest sens”, a declarat Niță.

Întrebat cu cât vor fi micșorate subvențiile, ministrul a precizat că ”reducerea va fi drastică”.

El a adăugat că, în continuare, se dorește exceptarea marilor consumatori de energie de la plata a 50% din certificatele verzi, însă nu este sigur că acest lucru va putea fi implementat începând de anul viitor, întrucât este nevoie de acordul autorităților de la Bruxelles.

”Am făcut o notificare în acest sens. Ea se află la Consiliul Concurenței, care o va trimite la DG Competition (autoritatea de Concurență din cadrul Comisiei Europene — n. r.). Sperăm să poată fi posibilă implementarea ei anul viitor, însă nu putem spune cu certitudine acest lucru”, a arătat Niță.

Numărul mare de turbine eoliene și de panouri fotovoltaice instalate în ultimii 2 — 3 ani a urcat foarte mult factura consumatorilor, în special în cazul industriei energofage.

Certificatele verzi pe care le primesc producătorii de energie regenerabilă sunt plătite de toți consumatorii din România, în factura finală la electricitate.

La finele lunii noiembrie, oficialii Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au anunțat că România și-a atins deja ținta de energie regenerabilă asumată în fața Comisiei Europene pentru anul 2020.

”Am constatat că schema de sprijin nu mai răspunde realităților. La 1 ianuarie 2014, România își atinge cotele asumate de 24% energie regenerabilă din totalul consumului. Astfel că vă anunțăm că am informat comisiile de specialitate din Parlament și Guvernul că trebuie reconsiderate cotele obligatorii. Spre exemplu, în 2015, cota maximă să fie de 13%, față de 15%, cât este prevăzut în Legea 220 (Legea 220/2008 privind sprijinul energiei verzi — n. r.)”, a spus vicepreședintele ANRE, Emil Calotă.

El a menționat că ANRE a propus ca textul legii de aprobare a Ordonanței de Urgență 57/2013 (care modifică Legea 220/2008) să conțină prevederi prin care prețul certificatelor verzi să scadă.

”Evoluția acestei piețe trebuie să ducă la o evoluție normală a prețului certificatelor verzi, nu ca până acum, când valoarea certificatelor se duce doar către nivelul maximal”, a explicat oficialul ANRE.

La rândul său, Rodin Traicu, membru în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, a precizat că toate statele din Europa Centrală și de Est se confruntă cu această problemă.

„Am stat de vorbă cu autorități din țările din regiune și au aceeași problemă. Spre exemplu, cehii au spus că au de gând să diminueze schema anul viitor, iar din 2015 aceste investiții să fie pe propriile picioare. Noi așteptăm poziția Bruxelles-ului”, a spus Traicu.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...