1EUR = 4.8341 RON | Bucureşti 33 º

News

Capacităţile de producere a energiei din surse regenerabile totalizau 4.696 de MW la finele lunii iulie

Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.696 de MW la finele lunii iulie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica, scrie Agerpres.

19 sep, 2016 | Agerpres

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.961 MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.316 MW, microhidrocentrale de 316 MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

La sfârşitul anului trecut, figurau în sistem capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 5.142 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toţi consumatorii din România, inclusiv de populaţie, în factura finală la electricitate.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

În perioada 2008 - 2010, autorităţile române au acordat o schemă de sprijin foarte generoasă pentru producătorii de energie regenerabilă, în valoare de 19,5 miliarde de euro pentru întreaga durată de implementare, considerată a fi cea mai generoasă schemă de susţinere a energiei verzi din Uniunea Europeană. Însă, din cauza impactului din ce în ce mai mare în facturi, autorităţile au început să reducă şi să amâne anumite beneficii pentru producătorii de energie regenerabilă.

Pe de altă parte, producătorii de energie regenerabilă se plâng de incoerenţă legislativă şi spun că deciziile autorităţilor duc la imposibilitatea de a-şi mai vinde certificatele verzi, ceea ce va determina falimentul multor firme din sistem.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO