1EUR = 4.8338 RON | Bucureşti 23 º

IT&C

Capcanele unei bule speculative: peste jumătate din criptomonedele lansate anul trecut au "murit" sau sunt pe ducă

2017 a fost anul în care bitcoin a devenit "vedetă", iar una dintre consecinţele notorietăţii a fost efectul de locomotivă: cea mai cunoscută monedă virtuală a tras după ea o întreagă constelaţie de criptomonede. Idealişti sau cinici, pionieri sau imitatori, mulţi şi-au încercat norocul şi îndemânarea pe piaţa ofertelor iniţiale de monedă - aşa-numitele initial coin offerings (ICO) - practic lansări de criptomonedă monedate după ofertele publice iniţiale de la burse, dar fără cadrul legal, reglementarea şi supravegherea care protejează investitorii pe pieţele de capital.

01 mar, 2018 | ECONOMICA.net

Din totalul de 902 oferte iniţiale de criptomonedă derulate anul trecut, 46% au eşuat deja, potrivit unui studiu news.Bitcoin.com, bazat pe date Tokendata. Dintre acestea, 142 nu au trecut obstacolul iniţial, nereuşind să atragă suficientă finanţare. Alte 276 fie au fost, pur şi simplu, "ţepe", fie s-au cufundat în obscuritate - o monedă virtuală are nevoie în primul rând de popularitate pentru a avea succes.

Mai departe, alte 113 monede lansate anul trecut sunt într-un stadiu neclar, fie pentru că echipa care le-a lansat a încetat orice formă de comunicare, fie deoarece comunitatea de suporteri acumulată este mult prea mică pentru a exista vreo şansă de succes. Ceea ce creşte procentajul ICO-urilor dubioase de anul trecut la 59%.

Astfel, din cele 531 de monede eşuate sau aproape moarte la mai puţin de un an de la lansare, 142 nu au atras bani. Despre o parte se poate spune că au fost proiecte de testare a aplicaţiilor tehnologiei blockchain, iar altele au reprezentat încercări ale unor companii aflate în dificultate, precum Kodak, de a profita de popularitatea de moment a bitcoin.

Per total, toate aceste proiecte eşuate au atras finanţări de 233 milioane de dolari de la investitori. Pierderi.

Dar mania ofertelor iniţiale de monede nu dă semne să fi încetinit în 2018. Regimul socialist aflat în derivă din Venezuela a sperat că ar putea atrage finanţare şi evita sancţiunile economice prin lansarea criptomonedei "petro", bazate pe rezervele uriaşe de petrol ale ţării. Pare încă prea devreme pentru a evalua succesul proiectului, însă indiferent de deznodământul crizei din Venezuela, încercarea ar putea da o oarecare credibilitate industriei monedelor virtuale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO