Capital Economics: Perioada de aur a creşterii economice solide din Europa Centrală şi de Est va ajunge curând la final

Majoritatea economiilor din aripa estică a Uniunii Europene (UE) au depăşit estimările în trimestrul doi din 2017, deoarece cheltuielile de consum şi investiţiile au dus la un avans mai ridicat decât în statele mai bogate din vest, transmite Bloomberg. 
Economica.net - mie, 16 aug. 2017, 12:35
Capital Economics: Perioada de aur a creşterii economice solide din Europa Centrală şi de Est va ajunge curând la final
Creşterea din Polonia, Cehia, România, Ungaria şi Bulgaria a depăşit estimările economiştilor în perioada aprilie – iunie 2017, arată datele preliminare publicate miercuri de Eurostat. 

România a fost lider, cu un avans anual al PIB-ului de 5,7% în trimestrul doi din 2017, urmată de Polonia (4,4%), Cehia (4,5%), Ungaria şi Bulgaria (ambele cu 3,6%), în timp ce zona euro a înregistrat o expansiune de 2,2%. 

Economiile în curs de dezvoltare, de la Marea Baltică la Marea Neagră, s-au bucurat de un boom în primul semestru din acest an în urma reluării finanţărilor UE, a majorării exporturilor şi a cheltuielilor de consum, în urma creşterii salariilor şi a măsurilor de stimulare adoptate de autorităţi. 

Deşi standardele de viaţă în regiune vor continua să urce spre nivelul din vest, lipsa acută de forţă de muncă şi fabricile care lucrează aproape de capacitatea maximă vor face ca ritmul rapid de creştere să nu dureze. 

„Perioada de aur a creşterii economice solide din Europa Centrală şi de Est (CEE) va ajunge curând la final. Nivelul de vârf va fi atins probabil în trimestrul trei din 2017 deoarece ratele ridicate ale dobânzilor şi ale inflaţiei – cuplate cu măsuri de înăsprire a politicii fiscale – încep să afecteze cererea pe plan intern”, a apreciat economistul Liam Carson, de la Capital Economics în Londra. 

Cea mai mare surpriză vine din Cehia, cu un avans anual al PIB-ului de 4,5%, mult peste media de 3% a analiştilor intervievaţi de Bloomberg. În Polonia, cea mai mare economie din estul UE, creşterea anuală a încetinit la 4,4%, de la 4,2% în primul trimestru din 2017. 

„Creşterea solidă înregistrată în trimestrul doi din 2017 confirmă că autorităţile de politică monetară din Polonia sunt într-o poziţie extrem de confortabilă. Spre deosebire de alte economii din CEE, cum ar fi Cehia şi în special România, Polonia nu arată semne de supraîncălzire în acest moment”, susţin analiştii de la mBank. 

România rămâne statul cu cel mai rapid ritm de creştere din grup, deoarece reducerile de taxe şi majorarea salariilor în sectorul bugetar au propulsat ţara în ultimii ani în poziţia de lider al UE la expansiunea economică. Dar inflaţia este la cel mai ridicat nivel din 2014, iar Banca Naţională a României (BNR) ar putea înăspri politica monetară.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...