Car sharing: câţi români au auzit de Uber, Taxify, BlaBlacar şi Black Cab, câţi le folosesc şi de ce

Serviciile de car sharing sunt o opțiune cunoscută în mediul urban, 8 din 10 români cunoscând cel puțin un astfel de serviciu, arată un studiu iSense Solutions, desfășurat online, pe românii din mediul urban.
Economica.net - Dum, 23 sept. 2018, 08:44
Car sharing: câţi români au auzit de Uber, Taxify, BlaBlacar şi Black Cab, câţi le folosesc şi de ce

Cel mai cunoscut furnizor de astfel de servicii rămâne Uber, de altfel și primul jucător intrat pe piață: 75% dintre români declară că au auzit de Uber, în timp ce 34% au auzit de BlaBlaCar, 26% de Taxify și 13% de Black Cab, arată studiul.

Cu toate că le sunt cunoscute, un sfert dintre românii care au aceste servicii disponibile în orașul lor nu le folosesc din cauza lipsei de încredere, pe când o mică parte dintre ei (10%) nu o fac pentru că nu pot comanda prin apelare telefonică sau pentru că tarifele sunt prea mari (11%).


Aproape jumătate (47%) dintre românii care au auzit de car sharing din orașele în care aceste servicii sunt disponibile le-au și utilizat: 40% dintre ei au apelat la Uber, 10% la Taxify, 8% la BlaBlaCar și 3% au folosit Black Cab. Uber este și serviciul cel mai des folosit, dintre cei care utilizează servicii de car sharing, 68% apelează cel mai des la Uber, în timp ce 11% folosesc cel mai des Taxify, 8% BlaBlaCar, iar 3% BlackCab.

Cele mai importante motive pentru care românii din mediul urban apelează la servicii de car sharing sunt: amabilitatea șoferilor (86%), siguranța (85%), modul de conducere al șoferilor (81%) și posibilitatea de a comanda printr-o aplicație (80%). În același timp, pentru românii care folosesc car sharing cele mai importante aspecte la care țin sunt reprezentate de: siguranța acestor servicii (76%), posibilitatea de a comanda prin aplicație (74%), curățenia mașinilor (74%), amabilitatea (74%) și modul de a conduce al șoferilor (73%).

Românii apelează la car sharing și pentru experiența avută în timpul accesării serviciilor. Amabilitatea șoferilor, sentimentul de siguranță, modul de conducere al șoferilor și posibilitatea de a comanda prin aplicație sunt printre principalele motive pentru care aceste servicii sunt accesate, și în același timp sunt aspectele de care utilizatorii sunt cei mai mulțumiți. Putem spune că românii care folosesc servicii de car sharing sunt consumatori maturi, care apreciază și experiența accesării unui serviciu și nu se uită exclusiv la costul financiar”, afirmă Andrei Cânda, Managing Partner, iSense Solutions.

Dintre românii care utilizează servicii de car sharing, 49% au plătit cash, 30% au plătit cu cardul, iar 22% au plătit atât cash, cât și cu cardul. Cei care plătesc cu cardul o fac pentru că le este mai comod, suma se extrage automat (84%), nu trebuie să aibă bani cash asupra lor (52%), plătesc un preț fix, fără să fie nevoie să lase bacșiș (41%) și este o metodă de plată sigură (38%).

Studiul a fost realizat online de către compania iSense Solutions pe un eșantion de 990 de respondenți din mediul urban. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani din mediul urban din România, şi au o marjă de eroare de  3.11%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...