Prefectul Capitalei: Este posibilă carantinarea sectoarelor dacă rata de incidenţă a COVID-19 creşte

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat, miercuri, că este posibilă carantinarea sectoarelor, dacă rata de incidenţă a COVID-19 creşte.
Economica.net - mie, 07 oct. 2020, 11:11
Prefectul Capitalei: Este posibilă carantinarea sectoarelor dacă rata de incidenţă a COVID-19 creşte

„Am precizat şi ieri, carantinarea sectoarelor este posibilă. Ieri m-a întrebat cineva dacă putem să facem carantină aşa, mai pe cartiere, e mai dificil, dar, dacă se va impune, vom face şi acest lucru”, a spus Cojanu, după şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, întrebat de jurnalişti dacă se poate ajunge până la carantinarea unui sector dacă în acea zonă incidenţa cazurilor de COVID-19 va fi mare.

El a menţionat că va solicita o situaţie privind incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 pe sectoare.

Gheorghe Cojanu a adăugat că, dacă rata de incidenţă va ajunge la 3, se vor lua „măsuri extreme”. „Starea de urgenţă va fi impusă dacă se ajunge la 3. Dar starea de urgenţă nu poate fi impusă de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti, ea este impusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernul adoptă acte normative în acest sens. Dar am spus, ne putem aştepta”, a explicat prefectul.

Potrivit acestuia, populaţia Bucureştiului nu mai este de 2.180.000, iar anul viitor, în luna februarie, va începe un recensământ pentru a se afla situaţia reală.

„Transportul în comun ţine de Primăria Capitalei. Noi nu putem să facem decât recomandarea Primăriei Capitalei să evite aglomerarea în mijloacele de transport în comun. Cum? Punând la dispoziţie mai multe mijloace de transport”, a indicat Cojanu.

În opinia sa, în zilele viitoare nu vor fi adoptate noi restricţii. „Nu cred că în următoarele zile ne aşteaptă noi restricţii. Luni, când se dă săptămânal rata de incidenţă pe 14 zile, vom vedea cum a evoluat această rată şi în funcţie de asta vom vedea ce trebuie să facem noi pe viitor. Ce vă spun că vom face imediat – intensificăm controalele. Deci, Jandarmeria, Poliţia, organismele deconcentrate de la nivelul Municipiului Bucureşti vor lua măsuri pentru controale intense şi cu aplicarea sancţiunilor, deci nu se mai poate aşa. Ne uităm pe peroane, în staţii, lumea nu prea poartă masca”, a precizat prefectul Capitalei.

În opinia sa, trebuie luate măsuri de constrângere pentru respectarea măsurilor impuse ca urmare a epidemiei de COVID-19. „Constrângerea ar fi amenda până una alta, iar, Doamne fereşte, pentru cei care sunt izolaţi şi nu respectă izolarea acolo se poate întocmi dosar penal”, a spus Gheorghe Cojanu.

El a susţinut că majoritatea cetăţenilor respectă restricţiile. „Trebuie să ne protejăm, dar nu că ne protejăm pe noi, ci trebuie să-i protejăm şi pe semenii noştri. Or, constatăm, în toate demersurile pe care le-am făcut noi, că există multă indiferenţă din partea unor cetăţeni. Repet, majoritatea cetăţenilor respectă aceste restricţii, care nu sunt convenabile nimănui, dar le respectă, alţii în schimb invocă tot felul de motivaţii, de la drepturi constituţionale până la drepturi religioase”, a adăugat Cojanu.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...