Carantină la domiciliu pentru oamenii care sosesc din 12 ţări: în ce condiţii se aplică şi ce declaraţie trebuie să completeze UPDATE

Persoanele asimptomatice care vin din zona roşie de transmitere a COVID 19, adică din oricare dintre ţările Marea Britanie, Austria, Belgia, Elveţia, Olanda, SUA, Turcia, Franţa, Germania, Italia, Spania, Iran, vor fi carantinate la domiciliu dacă spaţiul în care vor locui pe perioada carantinei le permite separarea completă de restul locatarilor din același domiciliu (adică au baie, bucătărie, dormitor proprii), se arată într-un Ordin al Ministerului Sănătăţii, care a intrat în vigoare miercuri, 15 aprilie.
Economica.net - joi, 16 apr. 2020, 08:26
Carantină la domiciliu pentru oamenii care sosesc din 12 ţări: în ce condiţii se aplică şi ce declaraţie trebuie să completeze UPDATE

Miercuri, 15 aprilie, a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 622/2020, odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Prin Ordinul 622/2020 se instituie măsura de carantină la domiciliu numai în situația în care spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe propria răspundere, următoarelor categorii de persoane:

  • persoanele asimptomatice care sosesc pe teritoriul României din zona roşie de transmitere a COVID-19;
  • persoanele asimptomatice confirmate cu noul coronavirus;
  • membri de familie asimptomatici confirmați cu coronavirus (COVID-19), care se carantinează la același domiciliu.

Categoriile de persoane nominalizate mai sus au obligația de a se carantina la domiciliu, timp de 14 zile, precum și de a anunța medicul de familie cu privire la data de la care a început carantinarea, prin mijloace de transmitere la distanță, pentru monitorizarea stării de sănătate, acestea fiind monitorizate și controlate zilnic privind respectarea măsurii prevăzute de legislația incidentă de către instituțiile abilitate.

Data de începere a perioadei de carantinare sau izolare la domiciliu este dispusă în urma anchetei epidemiologice de către direcția de sănătate publică județeană și a municipiului București.

În zona roşie de transmitere a COVID-19 sunt incluse deocamdată Marea Britanie, Austria, Belgia, Elveţia, Olanda, SUA, Turcia, Franţa, Germania, Italia, Spania, Iran, despre care Economica.net a scris pe larg aici.

Citeşte şi: E oficial: 14 zile de carantină pentru cei care vin din 12 ţări, printre care Marea Britanie, Austria, Belgia, Elveţia, Olanda, Turcia, SUA

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București au obligația ca, la ieșirea din carantină, să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situație un aviz epidemiologic de ieșire din carantină.
Asigurații cărora li se aplică măsura de carantinare beneficiază de concediu și indemnizație de carantină pentru perioada stabilită prin documentul eliberat de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, pe care îl vor transmite medicului de familie pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Medicul de familie poate transmite certificatele de concediu medical către asigurați pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Modelul declaraţiei pe proprie răspundere pentru cei carantinaţi la domiciliu este reglementat prin Anexa 3 a Ordinului nr. 622/2020 publicat în Monitorul Oficial din 15 aprilie.
Formularul declaraţiei îl găsiţi pe platforma de profil lege5, la acest link.

 

UPDATE 17 aprilie: Ordinul antemenţionat a şi fost schimbat de Ministerul Sănătăţii la numai o zi de la intrarea sa în vigoare

 

Ministerul Sănătăţii s-a răzgândit şi, la numai o zi de la intrarea în vigoare a Ordinului care reglementează carantina la domiciliu, a scos din actul normativ articolul care prevedea că persoanele testate pozitiv cu coronavirus, dar care nu au simptome, pot fi plasate în carantină la domiciliu.

 

Prin urmare, începând din 16 aprilie, se pot carantina la domiciliu numai în situația în care spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe propria răspundere, următoarelor categorii de persoane:

– persoanele asimptomatice care sosesc pe teritoriul României din zona roşie de transmitere a COVID-19;

– membri de familie asimptomatici confirmați cu coronavirus (COVID-19), care se carantinează la același domiciliu, potrivit Ordinului MS nr. 629 din 2020 pe care îl puteţi consulta la acest link. 

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air revine cu zboruri spre Budapesta, de la Otopeni, dar și de la Brașov
Wizz Air revine cu zboruri spre Budapesta, de la Otopeni, dar și de la Brașov
Compania aeriană Wizz Air a anunțat introducerea unei noi rute de pe aeroporturile de la București și Brașov. ...
Transelectrica – Profitul net a scăzut cu peste 57%, în 2023
Transelectrica – Profitul net a scăzut cu peste 57%, în 2023
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a încheiat 2023 cu un profit net de 219 milioane ...
Holcim vrea să răscumpere acţiuni de 1,1 miliarde dolari, după rezultate peste aşteptări
Holcim vrea să răscumpere acţiuni de 1,1 miliarde dolari, după rezultate peste aşteptări
Holcim va lansa până la finalul anului un program de răscumpărare de acţiuni de un miliard de franci elveţieni (1,14 ...
Vodafone ar putea obţine 8,6 miliarde de dolari în urma vânzării subsidiarei din Italia
Vodafone ar putea obţine 8,6 miliarde de dolari în urma vânzării subsidiarei din Italia
Vodafone a confirmat discuţiile privind vânzarea afacerii sale din Italia către grupul elveţian Swisscom, într-o tranzacţie ...