Carburanții s-au ieftinit azi cu 50 de bani pe litru la benzinăriile lanțurilor mari. Ce trebuie să știe clienții

Marile lanțuri de distribuție ale carburanților au redus în această noapte prețurile carburanților cu 50 de bani pe litru, potrivit comparațiilor făcute de noi la stații din București și comunicării companiilor.
Mihai Nicuţ - vin, 01 iul. 2022, 10:35
Carburanții s-au ieftinit azi cu 50 de bani pe litru la benzinăriile lanțurilor mari. Ce trebuie să știe clienții

OMV Petrom, liderul pieței, a redus cu 50 de bani preţurile tuturor sortimentelor de benzină şi motorină din staţiile de alimentare Petrom şi OMV din Romania, potrivit unui comunicat al companiei. Beneficiari sunt clienţii finali, persoane fizice şi juridice, care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu. Reducerea a fost introdusă începând cu 1 iulie, ora 00:00, pentru o perioada de trei luni.

Pentru un plin de 50 de litri, şoferii vor plăti mai puţin cu 25 de lei.

Astfel, compania se conformează voluntar măsurilor adoptate de Guvern pentru reducerea preţurilor carburanţilor.

Și Mol a anunțat că a scăzut prețurile.

„În conformitate cu prevederile OUG 106/2022, MOL România susţine acordarea reducerii preţului la benzină şi motorină. Astfel, în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022, în staţiile proprii MOL România se va aplica reducerea de 50 bani/litru alimentat din preţul de vânzare al carburanţilor MOL EVO Diesel, EVO Diesel Plus, Benzină EVO 95, Benzină EVO 100 Plus”, spun reprezentanţii companiei. Aceştia amintesc că, potrivit ordonanţei, preţul carburanţilor afişat pe totem va reprezenta preţul redus cu 50 bani/l, iar la pompă şi pe bonul fiscal se regăseşte preţul iniţial, înainte de reducere. Reducerea aplicată va fi evidenţiată pe bonul fiscal, în câmpul „RED. VAL -0,50”.

Reducerea a fost operată și de Rompetrol. Iată ce a comunicat compania:

“Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului KMG International, se alătură în mod voluntar măsurii propuse de Guvernul României pentru reducerea cu 50 de bani a carburanților comercializați prin benzinăriile din România, măsură ce urmează a se aplica în perioada iulie – septembrie 2022.

În acest sens, reducerea prețurilor este vizibilă pe totemurile stațiilor proprii începând cu data intrării in vigoare a actului normativ – 1 iulie 2022.

Ținând cont că intervalul de timp pentru implementarea măsurii a fost unul foarte scurt, compania depune eforturi susținute pentru ca sistemele informatice să fie actualizate în cel mai scurt timp.

În acest moment, atât prețurile carburanților afișate pe totem, cât și prețurile la pompă conțin reducerea de 50 de bani. Pe măsură ce sistemele informatice vor fi actualizate, reducerea de preț va fi evidențiată separat și pe bonurile fiscale aferente vânzărilor”.

Potrivit datelor noastre, s-au comformat voluntar ordonaței și au redus prețurile și ceilalți mari jucători, Lukoil și Socar.

“Carburanți mai ieftini! Vreau să le mulțumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar și au aplicat deja prevederile Ordonanței de Urgență cu privire la reducerea cu 50 de bani/litru a prețului la carburanți”, a scris azi dimineață pe facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu, alături de o imagine care arată totemuri de benzinării cu prețuri reduse la mai multe companii.

Ce trebuie să știe oamenii

Mare atenție: Prețul redus apare DOAR pe totemul stației. La pompă, când veți alimenta, prețul afișat pe ecranul pompei este neredus, dar la casă veți plăti prețul redus, cu mențiunea unui discount pe bonul fiscal, de 50 de bani pe litru, trecută distinct.

Din ce am aflat până acum, companiile au pus afișe cu acest mecanism la pompe.

În al doilea rând, trebuie să știți că aplicațiile companiilor și nici Monitorul Prețurilor nu conțin prețurile reduse, explicația fiind că sistemele iau în calcul prețurile de la pompă, nu cel de pe totem

După reduerile operate benevol de companii, prețul benzinei este, în Buurești, în plaja 8,10-8,20 lei/litru, iar motorina costa între 8,65 și 8,75 lei pe litru, în general.

Potrivit Ordonanței, reducerea se va aplica până la 1 octombrie.

Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 iunie în jurul orei 22.00 iar companiile a trebuit să o aplice efectiv două ore mai târziu, e adevărat, fără să fi fost obligate.

Foarte interesant, în final a mai apărut o prevedere nouă față de forma din stadiul de proiect – reducerea se poate aplica și pentru vânzările din depozitele lanțurilor mari, către benzinarii mici, de exemplu, nu doar pentru vânzările din benzinării către clienții finali. Este o noutate față de formele inițiale ale proiectului. Iată articolul relevant din forma apărută în Monitorul Oficial:

Art. I. — (1) În perioada 1 iulie—30 septembrie 2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali — persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu —, și care acordă o reducere de preț de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.

(2) În perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți la alin. (1), care comercializează benzina și motorina către clienți finali prin intermediul stațiilor de carburanți, vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

(3) În cazul acordării reducerii de preț prevăzute la alin. (1), aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

(4) Măsura compensării prevăzută la alin. (1) se aplică pentru comercializarea benzinei și motorinei către clienți finali pentru consumul propriu, atât la vânzarea cu amănuntul, cât și la vânzarea angro prin depozitele furnizorilor/distribuitorilor.

Piața carburanților din România este controlată, în ordine, de OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil și Mol, după care urmează lanțurile mai mici, ca Socar și Gazprom, și apoi miciii benzinari independenți.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...