Cardul de sănătate: Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor cere eliminarea codului PIN

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) a solicitat, din nou, miercuri, eliminarea codului PIN de pe cardurile de sănătate, invocând numărul mare de pensionari beneficiari ai acestui card şi faptul că PIN-ul îngreunează mult utilizarea acestei facilităţi. Aproximativ 13,66 milioane de români vor primi carduri de sănătate. Până în prezent, au fost tipărite 12,5 milioane de carduri.
Economica.net - mie, 26 nov. 2014, 11:42
Cardul de sănătate: Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor cere eliminarea codului PIN

‘Reluăm cererea noastră şi propunem şi azi eliminarea codului PIN la utilizarea cardului de sănătate. Sunt mulţi pensionari care folosesc aceste carduri şi nu se descurcă cu codul PIN. De asemenea, în cazul unui accident grav, de exemplu, nu poate fi folosit cardul de sănătate al unei persoane, pentru că nu se cunoaşte codul PIN’, a declarat miercuri Costel Stanciu, preşedintele APC, prezent la iniţierea de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a campaniei de informare publică ‘Fii un pacient activ’, cu privire la drepturile consumatorilor de servicii medicale.

Preşedintele ANPC, Marius Dunca, a precizat că această campanie vizează farmaciile, clinicile, cabinetele private şi spitalele de stat şi are ca scop conştientizarea pacienţilor cu privire la faptul că au dreptul la informaţie medicală adecvată pentru a beneficia în cunoştinţă de cauză de serviciile medicale la care apelează.

‘Controalele noastre au vizat farmaciile, clinicile şi cabinetele private. Am constatat că lista de preţuri era ambiguă, servicii cu preţuri ascunse, pacienţilor li se spunea că sunt trataţi gratuit la anumite servicii, iar apoi erau puşi să plătească. În urma controalelor efectuate în farmacii, am găsit suplimente alimentare inscripţionate incorect, chiar cu termenul de valabilitate expirat. În octombrie am dat amenzi de 593.000 lei în farmacii, pentru nereguli în comercializarea medicamentelor, iar în luna iunie am aplicat amenzi de 613.000 lei, pentru comercializarea necorespunzătoare a suplimentelor alimentare’, a spus Dunca.

Secretarul de stat a precizat că are în proiect încheierea unui protocol cu CNA privind spoturile publicitate la medicamente.

‘O să facem un protocol cu CNA să le spunem ce ar trebui să includă spoturile de reclamă pe medicamente şi suplimente alimentare, care se dau la televizor’, a arătat preşedintele ANPC.

Preşedinte CNAS: 87% din cardurile de sănătate au fost distribuite
     
Aproximativ 87% din cardurile de sănătate au fost distribuite până în prezent, a declarat marţi într-o dezbatere preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

Astfel, până în prezent au fost tipărite 12,5 milioane de carduri. ‘Un număr mic de carduri s-au întors la Casele Judeţene, altele sunt în prezent în procesare. Cardul se activează dacă cetăţeanul este asigurat. Iniţializarea acestuia durează între 30 de secunde până la un minut’, a spus reprezentantul CNAS.

El a afirmat că CNAS acceptă pentru început refuzul unor persoane de a folosi cardul de sănătate, însă a precizat că într-un timp scurt vor fi validate doar acele servicii medicale cuprinse pe card.

‘Datele personale ale pacientului nu sunt afectate de card. Cardul arată că eşti asigurat. Nu are nicio legătură nici cu religia’, a mai spus şeful CNAS. El a menţionat că sunt extrem de puţine persoane care refuză cardul şi a precizat că într-un timp scurt CNAS se va gândi la o anumită variantă, astfel încât să nu se mai folosească ‘doar acel plastic’. În opinia lui Vasile Ciurchea, anul viitor cardul va reprezenta un proiect de succes.

Vasile Ciurchea a spus că până în prezent sunt aproximativ 4 milioane de dosare electronice. În ceea ce priveşte biletele de trimitere, Vasile Ciurchea a spus că va exista un proiect electronic şi pentru acestea, astfel încât totul să fie ‘viabil şi cuantificabil’.

Potrivit preşedintelui CNAS, din ianuarie-februarie anul viitor, dacă lucrurile merg bine, se vor utiliza cititoarele de carduri.

Întrebat despre bugetul CNAS pentru 2015, Ciurchea a afirmat că acesta va fi unul mai mare. ‘Bugetul nu va fi unul mai mic, vom primi bani în plus şi datorită colectei’, a punctat Ciurchea.

Vasile Astărăstoae, CMR: Nu susţinem cardul de sănătate şi dosarul electronic
     
Colegiul Medicilor din România nu susţine cardul de sănătate şi nici dosarul electronic pentru că acestea nu constituie ‘o prioritate pentru actul medical’, a declarat marţi la o dezbatere preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

Potrivit reprezentantului CMR, în lume există doar două ţări care au implementat dosarul electronic iar cardul de sănătate nu face altceva decât să spună dacă persoana este asigurată sau nu.

‘(n.r. – Cardul) împiedică desfăşurarea actului medical şi birocratizează. Viitoarea carte de identitate va cuprinde şi aceste elemente pe care le are cardul. Noi nu vom sabota, dar nu vom susţine cardul şi dosarul electronic. Vom susţine toate acţiunile Ministerului Sănătăţii şi ale CNAS, mai puţin aceste lucruri. Pe noi ne interesează actul profesional’, a mai spus Astărăstoae.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cseke Attila: Finalul pandemiei nu se întrevede; putem ajunge la peste 20.000 de cazuri zilnic
Cseke Attila: Finalul pandemiei nu se întrevede; putem ajunge la peste 20.000 de cazuri zilnic
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, susţine că în prezent nu se întrevede finalul pandemiei de COVID-19, ...
Biden afirmă că SUA vor apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei
Biden afirmă că SUA vor apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat joi că Statele Unite sunt pregătite să apere militar Taiwanul în cazul unui ...
Cu 170.000 de unități neasablate din cauza lipsei de semiconductori, afacerile Renault au scăzut cu 14% în trimestrul 3 din 2021
Cu 170.000 de unități neasablate din cauza lipsei de semiconductori, afacerile Renault au scăzut cu 14% în trimestrul ...
Afacerile grupului Renault din al treilea trimestru al anului au fost puternic afectate de criza semiconductorilor. Compania ...